3 февруари (починале)

список на статии на Викимедија
1924  Вудро Вилсонпретседател на САД.
1959  Бади Холи — американски рокенрол музичар.
1961  Садетин Кајнаккомпозитор на класична турска музика.
1977  Васко Каранѓелескинароден херој на Македонија.
1985  Френк Опенхајмер — американски физичар.
1987  Владимир Мошин — македонски историчар, еден од најголемите проучувачи и познавачи на македонската средновековна уметност и култура.
1992  Васил Ќортошев — македонски оперски пејач и режисер.
1997  Бохумил Храбал — чешки писател.
2016  Бред Кент — канадски рок-музичар, член на групата „Д.О.А.“ (D.O.A.)