333 Баденија

астероид

333 Баденија — голем астероид од спектралната класа C (јаглероден) во надворешниот астероиден појас.

333 Баденија
3Д модел на астероидот 333 Баденија
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено22 август 1892
Ознаки
Наречена по
Баден
1892 A, A895 DC,
A911 CA, 1930 JD,
1932 TC, 1936 QQ,
1937 VB, 1950 BP1
Главен појас (Хигејско семејство)
Орбитални особености
Епоха 30 јануари 2005 (ЈД 2453400.5)
Афел545,798 Gm (3,648 ае)
Перихел389,041 Gm (2,601 ае)
467,419 Gm (3,125 ае)
Занесеност0,168
2017,262 ден. (5,52 a)
16,85 km/s
108,683°
Наклон3,794°
354,163°
17,737°
Физички особености
Димензии78 km[1]
Маса~3,5×1017 kg (estimate)
Средна густина
~1,4 g/cm³ (претпоставка)[3]
~0,015 m/s² (претпоставка)
~0.035 km/s (претпоставка)
0,415 ден. [2]
Албедо0,0475 [1]
Температура~160 К
max: 248K (-26°C)
Спектрален тип
C
9,46

Откриен од страна на Макс Волф на 22 август 1892 година во Хајделберг.

Наводи уреди

  1. PDS lightcurve data
  2. G. A. Krasinsky et al. Hidden Mass in the Asteroid Belt, Icarus, Vol. 158, p. 98 (2002).