2 јуни (починале)

список на статии на Викимедија
657  Евгениј I — римски папа.
1876  Светомир Николаевиќ — српски писател.
1876  Христо Ботев — бугарски револуционер.
1882  Џузепе Гарибалдииталијански револуционер и демократ, водач за обединување на Италија со револуција.
1937  Љубомир Милетиќ — бугарски научник.
1969  Радивој Кораќ — српски и југословенски кошаркар.
1984  Кирил Македонски — македонски композитор.
1987  Андре Сеговија — шпански гитарист.
1991  Ладислав Баришиќ — македонски и југословенски ликовен критичар.
2023  Аструд Жилбертобразилска пејачка на босанова.