Светомир Николаевиќ

Светомир Николаевиќ (српски: Светомир Николајевић) бил српски пистаел, политичар професор при Високата школа (суплент во Великата школа, а при катедрата за општа историја имал посебен поглед за литературата за Словените и Србите), член на Сроската кралевска академија, премиер на Србија во периодот меѓу 3 април и 27 октомври 1894 година, градоначалник на Белград и министер за внатрешни работи. Еден од основачите на Радикалната партија во Србија, Свети Сава (друштво) и масонската ложа Побратим [1].

Светомир Николаевиќ
Роден 21 септември 1844
Радуша (Уб), Србија
Починал 2 јуни 1876
Белград, Србија

Извори

уреди
  1. „Биографија на сајту САНУ“. Архивирано од изворникот на 2011-07-27. Посетено на 2011-05-23.