28 јануари (починале)

список на статии на Викимедија
592  Гунтрам — крал на Франките.
1547  Хенри VIII — славен крал на Англија.
1868  Адалберт Штифтер — австриски писател, сликар и педагог.
1919  Франц Меринг — германски социолог и историчар, еден од водачите на левото крило на германската социјалдемократија и еден од основачите на Комунистичката партија на Германија.
1972  Дино Буцати — италијански писател.
1996  Јосиф Бродски — руски поет, добитник на Нобеловата награда за литература и „Златен венец“ на Струшките вечери на поезијата.
1997  Антонио Каладо — бразилски писател и новинар.
2006  Душко Трифуновиќ — српски поет.
2016  Пол Кантнер — американски рок-музичар, член на групата Џеферсон ерплејн (Jefferson Airplane).
2023  Том Верлејн — американски рок-музичар, член на групата Телевижн (Television).