1603  Елизабета I — англиска кралица
1905  Жил Верн — француски писател.
1946  Александар Алехин — руски шаховски велемајстор, еден од најголемите шахисти во историјата.
1971  Арне Јакобсен — дански архитект.
1980  Оскар Ромеро — салвадорски архиепископ.
2008  Борис Дворник — хрватски глумец.
2008  Ричард Видмарк — американски глумец.
2016  Јохан Кројф — холандски фудбалер.
2018  Јосип Ваништа — хрватски сликар.
2021  Власта Велисављевиќ — српски глумец.
2024  Мирко Попов — македонски радио-водител, дикс-џокеј и музичар.