21 мај (починале)

список на статии на Викимедија
1471  Хенри VIкрал на Англија.
1639  Томазо Кампанела — италијански филозоф, теолог и поет.
1903  Парашкев Цветков — бугарски револуционер.
1949  Клаус Ман — германски писател.
1991  Раџив Гандипремиер на Индија
1998  Манол Пандевски — македонски историчар.
2002  Слободан Мицковиќ — македонски есеист, критичар, романописец и преведувач.