Премиер на Индија

Премиерот на Индија е на чело на Советот на министрите, кои се назначени од претседателот за извршување на административните работи на извршната власт на Индија. Премиерот е одговорен за исполнување на функциите на власта, дадени на претседателот врз основа на Уставот на Индија. Тој се назначува од страна на претседателот, и е признат како водач на партијата која освоила мнозинство во двата дома на индискиот парламент.

Дел од серијата:
Политика и влада на Индија


Други земји ·  Политика ·  Индија

Список на премиери на Индија

уреди

Следува списокот на 14те индиски премиери;

      Индиски национален конгрес       Џаната партија       Џаната Дал       Баратија Џаната партија

Име Портрет Од До Дата на раѓање и смрт Политичка партија Место на раѓање Денови во служба
1 Џавахарлал Нехру   15 август 1947 27 мај 1964 14 неомври 1889 – 27 мај 1964 Индиски национален конгрес Алахабад, Утар Прадеш 6.130
2 Гулзарирал Нанда   27 мај 1964 9 јуни 1964 * 4 јули 1898 - 15 јануари 1998 Индиски национален конгрес Сиалкот, Пенџаб 13
3 Лал Бахадур Шастри   9 јуни 1964 11 јануари 1966 2 октомври 1904 - 11 јануари 1966 Индиски национален конгрес Мугалсарај, Утар Прадеш 581
4 Гулзарирал Нанда   11 јануари 1966 24 јануари 1966 * 4 јули 1898 - 15 јануари 1998 Индиски национален конгрес Сиалкот, Пенџаб 13
5 Индира Ганди   24 јануари 1966 24 март 1977 19 ноември 1917 - 31 октомври 1984 Индиски национален конгрес Алахабад, Утар Прадеш 4.077
6 Морарџи Десаи   24 март 1977 28 јули 1979 29 февруари 1896 - 10 април 1995 Џаната партија Валсад, Гуџарат 856
7 Чудари Чаран Синг 28 јули 1979 14 јануари 1980 23 декември 1902 - 29 мај 1987 Џаната партија Норпур, Утар Прадеш 170
8 Индира Ганди   14 јануари 1980 31 октомври 1984 19 ноември 1917 - 31 октомври 1984 Индиски национален конгрес Алахабад, Утар Прадеш 1.752
9 Раџив Ганди   31 октомври 1984 2 октомври 1989 20 август 1944 – 21 мај 1991 Индиски национален конгрес (Индира) Мумбаи, Махараштра 1.858
10 Вишванат Пратап Синг   2 декември 1989 10 неомври 1990 25 јуни 1931 – 27 неомври 2008 Џаната Дал Алахабад, Утар Прадеш 343
11 Чандра Шехар   10 ноември 1990 21 јуни 1991 1 јули 1927 – 8 јули 2007 Самаџвади Џаната партија Ибрахимпати - Балиа, Утар Прадеш 223
12 П. В. Нарасима Рао   21 јуни 1991 16 мај 1996 28 јуни 1921 – 23 декември 2004 Индиски национален конгрес Каримнагар, Андра Прадеш 1,791
13 Атал Бехари Ваџпаје   16 мај 1996 1 јуни 1996 р. 25 декември 1924 баратија Џаната Парти Гвалиор, Мадја Прадеш 16
14 Х. Д. Деве Говда   1 јуни 1996 21 април 1997 b. 18 мај 1933 Џаната Дал Хасан Дистрикт, Карнатака 324
15 Индер Кумар Гуџрал   21 април 1997 19 март 1998 4 декември 1919 – 30 ноември 2012 Џаната дал Џелам, Пенџаб 332
16 Атал Бихари Ваџпаје   19 март 1998 22 мај 2004 р. 25 декември 1924 Баратија Џаната партија Гвалиор, Мадја Прадеш 2.256
17 Манмохан Синг   22 мај 2004 26 мај 2014 р. 26 септември 1932 Индиски национален конгрес Гах, Пенџаб 3.656
18 Нарендра Моди   26 мај 2014 Инкумбент р. 17 септември 1950 Баратија Џаната партија Ваднагар, Гуџарат --
  • * Времено - Ова е спорно дали г-н Гулзари Лал Нанда беше премиер или в.д. премиер. Индискиот устав не разполага со позицијата на в.д. премиер. Г-н Нанда положил клетва како премиер на Индија.
  • Вратен во служба
  • Убиен или починат во служба
  • Се откажал
  • Раџрешен од претседателот