16 април (починале)

список на статии на Викимедија
1292  Теобалд Годенголем мајстор на витешкиот ред Темплари
1828  Франциско Хосе де Гоја — шпански сликар и гравер.
1859  Алексис де Токвил — француски историчар.
1903  Димитар Мечев — македонски револуционер.
1903  Илија Трчков — македонски револуционер.
1903  Цветко Трајков — македонски револуционер.
1925  Григор Ќуркчиев — генерал во бугарската армија.
1925  Крсте Златарев — генерал во бугарската армија.
1945  Благој Калејчев — македонски револуционер.
1972  Јасунари Кавабата — јапонски писател, добитник на Нобеловата награда во 1968 година.
1996  Ристо Ѓорѓевски — македонски психолог.