Григор Ќуркчиев (бугарски: Григор Кюркчиев) (24 октомври 1865 - 16 април 1925) — македонски генерал во бугарската армија, учесник во Првата (1912-1913) и Втората балканска војна (1913).

Григор Ќуркчиев
Роден 24 октомври 1865
Прилеп
Починал 16 април 1925
Софија, денес Република Бугарија