14 април (починале)

список на статии на Викимедија
1759  Георг Фридрих Хендл — германско-британски барокен композитор.
1930  Владимир Мајаковски — руски писател.
1964  Рејчел Карсон — американска екологистка.
1986  Симон де Бовоар — француска писателка и филозоф.
1997  Видое Подгорец — македонски писател.
2012  Пјермарио Морозини — италијански фудбалер.
2015  Перси Слеџ — американски соул-пејач.
2019  Мирјана Марковиќ — српска и југословенска политичарка и универзитетска професорка, сопруга на српскиот претседател Слободан Милошевиќ.