122 Гердаастероид од Главниот астероиден појас откриен на 31 јули 1872 година од страна на Крситијан Хајнрих Фридрих Петерс.

122 Герда
3Д модел на астероидот 122 Герда
Откривање
ОткривачChristian Heinrich Friedrich Peters
Откриено31 јули 1872
Ознаки
 
Главен астероиден појас
Орбитални особености
Епоха 31 декември 2006 (JD 2454100.5)
Афел501.593 Gm (3.353 ае)
Перихел462.356 Gm (3.091 ае)
481.975 Gm (3.222 ае)
Занесеност0.041
2112.255 d (5.78 a)
16.59 km/s
283.072°
Наклон1.639°
178.433°
325.878°
Физички особености
Димензии81.7 km
Маса5.7×1017 kg
Средна густина
? g/cm³
0.0228 m/s²
0.0432 km/s
? d
Албедо?
Температура~155 K
Спектрален тип
S
7.87

Наводи уреди

Надворешни врски уреди