117 Ломија

астероид

117 Ломијаастероид од Главниот астероиден појас откриен на 12 септември 1871 година од страна на Алфонс Борели.

117 ломија
3Д модел на астероидот 117 Ломија
Откривање
ОткривачАлфонс Борели
Откриено12 септември 1871
Ознаки
 
Главен астероиден појас
Орбитални особености
Епоха 31 декември 2006 (JD 2454100.5)
Афел460.170 Gm (3.076 ае)
Перихел434.790 Gm (2.906 ае)
447.480 Gm (2.991 ае)
Занесеност0.028
1889.604 d (5.17 a)
17.22 km/s
0.674°
Наклон14.928°
348.991°
62.315°
Физички особености
Димензии148.7 km
Маса3.4×1018 kg
Средна густина
? g/cm³
0.0416 m/s²
0.0786 km/s
? d
Албедо?
Температура~161 K
Спектрален тип
C
7.95

Наводи уреди

Надворешни врски уреди