116 Сирона

астероид

116 Сиронаастероид од Главниот астероиден појас откриен на 8 септември 1871 година од страна на Кристијан Хајнрих Фридрих Петерс.

116 Сирона
3Д модел на астероидот 116 Сирона
Откривање
ОткривачКристијан Хајнрих Фридрих Петерс
Откриено8 септември 1871
Ознаки
 
Главен астероиден појас
Орбитални особености
Епоха 31 декември 2006 (JD 2454100.5)
Афел471.228 Gm (3.150 ае)
Перихел357.318 Gm (2.389 ае)
414.273 Gm (2.769 ае)
Занесеност0.137
1683.220 d (4.61 a)
17.81 km/s
340.279°
Наклон3.569°
64.036°
93.119°
Физички особености
Димензии71.7 km
Маса3.9×1017 kg
Средна густина
? g/cm³
0.0200 m/s²
0.0379 km/s
? d
Албедо?
Температура~167 K
Спектрален тип
S
7.82

Наводи уреди

Надворешни врски уреди