Шахот во 1995 година

1995 во шахот содржи некои значајни настани.

Години во шахот
Поврзани теми од периодот

Настани уреди

Родени уреди

Починале уреди

  • 5 мај - Михаил Ботвиник (роден 1911), советски и руски велемајстор, поранешен светски првак во шах (1947-1956, 1957-1959, 1961-1963)