Шарл X
Крал на Франција и на Навара
Шарл X
На престол16 септември 18242 август 1830
Крунисување28 мај 1825
ПретходникЛуј XVIII
НаследникДе јуре Луј XIX
Де факто Луј-Филип I
Почивалиште
Во Кастагнавица, Нова Горица, Словенија
ДецаЛуј XIX
Шарл Фердинанд, војвода од Бери
Полно име
Шарл-Филип де Бурбон
ДинастијаБурбони
ТаткоЛуј Фердинанд, дофин на Франција
МајкаМарија Жозефа Саксонска

Шарл X (роден на 9 октомври 1757 во дворецот Версај - починал на 6 ноември 1836 во Горица) бил крал на Франција од Бурбонската династија и крал на Навара. Тој бил помал брат на кралевите Луј XVI и Луј XVIII. Владеел сè до Јулската револуција во 1830. Тој бил католик со конзервативни сфаќања. Вовел смртна казна за ерес, ги ограничил правата на жените и воспоставил целосна контрола над печатот. Ваквата негова политика предизвикала побуна кај народот, па бил приморан да абдицира.


Претходник
Луј XVIII
Крал на Франција
1824-1830
Наследник
Луј-Филип
Претходник
Луј XVIII
Крал на Франција
1830-1836
Наследник
Луј XIX

|}