Луј-Филип
Крал на Французите
Луј-Филип
На престол9 август 1830 - 24 февруари 1848
ПретходникШарл X
НаследникДе фактоЖан Шарл Дупон ду Лор
Де јуре Луј-Филип II
ДецаФердинанд Орлеански
Марија Лујза Орлеанска
Марија Орлеанска
Луј, војвода од Немур
Клементина Бурбон-Орлеанска
Франсоа Орлеански
Анри Орлеански
Антоан Орлеански
ДинастијаОрлеан
ТаткоФилип Орлеански
МајкаЛујза Марија Аделаида де Бурбон

Луј-Филип (роден на 6 октомври 1773 во Париз - починал на 26 август 1850 во Клејрмонт) бил крал на Французите од Орлеанската династија. Тој бил познат и како „кралот-граѓанин“ и му се восхитувал на моделот на англиската монархија, кој се обидел да го воведе и во Франција. Неговото владеење се одликува со брз развој и богатење на буржоазијата и осиромашување на сиромашните, што довело до крајот на неговото владеење.


Претходник
Шарл X
Крал на франција
Крал на Франција
1830-1848
Наследник
Жан Шарл Дупон ду Лор
Претходник
Третата Француска Република
Крал на Французите
1848-1850
Наследник
Луј-Филип II