Хокеј на трева на Летните олимписки игри 1972

Хокејот на трева на Летните олимписки игри 1972 — официјален турнир на Олимписките игри во хокеј на трева. Турнирот се одржал во Минхен, Германија. На турнирот учествувале вкупно 16 репрезентации.

Хокеј на трева на Летните олимписки игри 1972
Field hockey pictogram.svg
Детали
ДомакинМинхен
ГрадГерманија
Екипи16
Освојувачи на медали
Злато Западна Германија
Сребро Пакистан
Бронза Индија
1968 (претходен) (следен) 1976

Првото место го освоил Западна Германија, второто Пакистан и третото Индија.


Групна фазаУреди

Група АУреди

Team Натпревари Победи Нерешени Порази Дадено погодоци Примено погодоци Поени
  Западна Германија 7 6 1 0 17 5 13
  Пакистан 7 5 1 1 17 6 11
  Малезија 7 4 1 2 9 7 9
  Шпанија 7 2 4 1 9 8 8
  Белгија 7 2 1 4 8 14 5
  Франција 7 2 0 5 6 13 4
  Аргентина 7 0 3 4 4 9 3
  Уганда 7 0 3 4 6 14 3


27 август 1972

 • Западна Германија – Белгија 5-1 (3-1)
 • Пакистан – Франција 3-0 (1-0)
 • Малезија – Уганда 3-1 (1-0)
 • Шпанија – Аргентина 1-1 (0-1)

28 август 1972

 • Западна Германија – Малезија 1-0 (1-0)
 • Белгија – Аргентина 1-1 (1-1)
 • Пакистан – Шпанија 1-1 (1-1)
 • Франција – Уганда 3-1 (1-0)

29 август 1972

 • Пакистан – Уганда 3-1 (2-0)
 • Шпанија – Малезија 0-0 (0-0)
 • Белгија – Франција 1-0 (1-0)
 • Западна Германија – Аргентина 2-1 (2-0)

31 август 1972

 • Пакистан – Западна Германија 1-2 (0-0)
 • Аргентина – Уганда 0-0 (0-0)
 • Шпанија – Белгија 1-0 (0-0)
 • Франција – Малезија 0-1 (0-1)

September 1, 1972

 • Шпанија – Франција 3-2 (3-1)
 • Пакистан – Аргентина 3-1 (1-0)
 • Западна Германија – Уганда 1-1 (1-1)
 • Белгија – Малезија 2-4 (1-3)

3 септември 1972

 • Западна Германија – Шпанија 2-1 (0-1)
 • Пакистан – Малезија 3-0 (1-0)
 • Франција – Аргентина 1-0 (1-0)
 • Белгија – Уганда 2-0 (0-0)

4 септември 1972

 • Шпанија – Уганда 2-2 (2-2)
 • Пакистан – Белгија 3-1 (1-1)
 • Западна Германија – Франција 4-0 (3-0)
 • Малезија – Аргентина 1-0 (0-0)

Група БУреди

Team Натпревари Победи Нерешени Порази Дадено погодоци Примено погодоци Поени
  Индија 7 6 1 0 25 8 12
  Холандија 7 5 1 1 20 9 11
  Велика Британија 7 4 1 2 15 10 9
  Австралија 7 3 2 2 18 8 8
  Нов Зеланд 7 2 3 2 16 11 7
  Полска 7 2 2 3 12 12 6
  Кенија 7 1 1 5 8 17 3
  Мексико 7 0 0 7 1 40 0


27 август 1972

 • Индија – Холандија 1-1 (1-1)
 • Кенија – Полска 0-1 (0-1)
 • Австралија– Нов Зеланд 0-0 (0-0)
 • Велика Британија – Мексико 6-0 (1-0)

28 август 1972

 • Австралија– Кенија 3-1 (1-0)
 • Нов Зеланд – Мексико 7-0 (3-0)
 • Индија – Велика Британија 5-0 (4-0)
 • Холандија – Полска 4-2 (3-0)

30 август 1972

 • Полска – Мексико 3-0 (1-0)
 • Холандија – Кенија 5-1 (2-0)
 • Нов Зеланд – Велика Британија 2-1 (2-0)
 • Австралија– Индија 1-3 (1-2)

31 август 1972

 • Кенија – Велика Британија 0-2 (0-1)
 • Индија – Полска 2-2 (1-0)
 • Холандија – Нов Зеланд 2-0 (1-0)
 • Австралија– Мексико 10-0 (6-0)

2 септември 1972

 • Индија – Кенија 3-2 (0-1)
 • Нов Зеланд – Полска 3-3 (1-2)
 • Австралија– Велика Британија 1-1 (1-1)
 • Холандија – Мексико 4-0 (3-0)

3 септември 1972

 • Холандија – Велика Британија 1-3 (1-1)
 • Австралија– Полска 1-0 (1-0)
 • Индија – Мексико 8-0 (4-0)
 • Кенија – Нов Зеланд 2-2 (2-2)

4 септември 1972

 • Австралија– Холандија 2-3 (1-3)
 • Кенија – Мексико 2-1 (1-0)
 • Индија – Нов Зеланд 3-2 (1-1)
 • Полска – Велика Британија 1-2 (1-1)

ПолуфиналеУреди

7септември 1972
 • Австралија– Малезија 2-1 (0-1)
 • Велика Британија – Шпанија 2-0 (1-0)

8 септември 1972

 • Западна Германија – Холандија 3-0 (1-0)
 • Пакистан – Индија 2-0 (2-0)

Последна фазаУреди

7 септември 1972

 • 15-16 место: Уганда – Мексико 4-1 (1-1)
 • 13-14 место: Аргентина – Кенија 0-1 (0-0) по добавено време

8 септември 1972

 • 11-12 место: Франција – Полска 4-7 (2-1) по добавено време
 • 9-10 место: Белгија – Нов Зеланд 1-2 (0-0)

9 септември 1972

 • 7-8 место: Малезија – Шпанија 1-2 (0-2)
 • 5-6 место: Австралија– Велика Британија 2-1 (0-0) по добавено време

БронзаУреди

10 септември, 1972

Холандија 1 – 2 (1 – 1) Индија 10:00 Хокејарски олимписки парк, Минхен

ФиналеУреди

10 септември, 1972

Западна Германија 1 - 0 (0 - 0) Пакистан 12:00 Хокејарски олимписки парк, Минхен

ТабелаУреди

 1.   Западна Германија
 2.   Пакистан
 3.   Индија
 4.   Холандија
 5.   Австралија
 6.   Велика Британија
 7.   Шпанија
 8.   Малезија
 9.   Нов Зеланд
 10.   Белгија
 11.   Полска
 12.   Франција
 13.   Кенија
 14.   Аргентина
 15.   Уганда
 16.   Мексико

Надворешни врскиУреди