Хановер (покраина)

пруска покраина

Хановер (германски: Provinz Hannover) — покраина на Кралството Прусија и на Слободната Држава Прусија од 1868 до 1946 година.

Покраина Хановер
Provinz Hannover
Покраина на Прусија

1868–1946
 

 

Знаме Грб
Знаме Грб
Местоположба на Хановер
Покраината Хановер (црвено), во рамките на Кралството Прусија, кое било дел од Германското Царство
Главен град Хановер
52°22′N 9°43′E / 52.367° N; 9.717° E / 52.367; 9.717Координати: 52°22′N 9°43′E / 52.367° N; 9.717° E / 52.367; 9.717
Историја
 -  Основана 1868
 -  Укината 1946
Површина
 -  1939 38.705 км2
Население
 -  1939 3.537.390 жит.
Густина 91,4 жит/км2
Управни единици Аурих
Хановер
Хилдесхајм
Линебург
Оснабрик
Штаде

Во текот на Австро-пруската војна, Кралството Хановер се обидело да одржи неутрална позиција, заедно со некои други членки на Германскиот Сојуз. Откако Хановер гласал за мобилизирање на силите на сојузот против Прусија на 14 јуни 1866 година, Прусија тоа го видела само како причина за објава на војна; Кралството Хановер наскоро се распаднало и било припоено од Прусија. Приватното богатство на Хановерската династија подоцна било користено од Ото фон Бизмарк за финансирање на напорите против Лудвиг II Баварски.

Во 1946 година, британската воена администрација повторно ја создала Државата Хановер заснована на поранешното Кралство Хановер; но помалку од година дена, на иницијатива на германското водство, заедно со државите Олденбург, Брауншвајг и Шаумбург-Липе ја основале новата сојузна покраина Долна Саксонија со седиште во градот Хановер.

Хановерски окрузиУреди

 
Шесте хановерски окрузи.
 
Хановер, Олденбург, Брауншвајг (1905)
 
Хановер, Шлезвиг-Холштајн и малите северногермански држави (1890)

Хановер бил поделен на шест окрузи, првин наречени Landdrostei[en] („Високи околии“), кои подоцна биле реорганизирани во стандардните пруски административни окрузи на 1 април 1885 година.

  1) Аурих
  2) Оснабрик
  3) Штаде
  4) Линебург
  5) Хилдесхајм
  6) Хановер

Административна поделба од 1885 г.Уреди

На 1 април 1885 година шесте дотогашни окрузи биле претворени во административни окрузи:

 1. Аурих
 2. Хановер
 3. Хилдесхајм
 4. Линебург
 5. Оснабрик
 6. Штаде

 

Административните окрузи биле поделени на нови урбани и рурални окрузи (Stadtkreise и Landkreise), старата структура на амтови била распуштена.

 
Окрузите во покраината Хановер (1905 г.)

Административен округ АурихУреди

Урбани окрузиУреди

Рурални окрузиУреди

 • Аурих
 • Емден (до 1932 година, потоа поделен помеѓу градовите Емден и окрузите Норден и Лер)
 • Лер
 • Норден
 • Венер (до 1932 година, потоа припоен кон округот Лер)
 • Витмунд

Административен округ ХановерУреди

Урбани окрузиУреди

 • Хамелн (од 1923 г.)
 • Хановер
 • Линден (1886–1920, потоа припоен кон градот Хановер)

Рурални окрузиУреди

 • Грофство Дипхолц
 • Грофство Хоја
 • Грофство Шаумбург
 • Хамелн-Пирмонт
 • Хановер
 • Линден (до 1932 година, потоа припоен кон округот Хановер)
 • Нојштат на Рибенберге
 • Нинбург/Везер
 • Шпринге
 • Штолценау (до 1932 година, потоа припоен кон округот Нинбург/Везер)
 • Зулинген (до 1932 година, потоа припоен кон округот Грофство Дипхолц)
 • Зике (до 1932 година, потоа припоен кон округот Грофство Хоја)

Административен округи ХилдесхајмУреди

Урбани окрузиУреди

Рурални окрузиУреди

 • Алфелд
 • Дудерштат
 • Ајнбек
 • Гетинген
 • Гослар (до 1941 година, потоа предаден на Брауншвајг)
 • Гронау
 • Хилдесхајм
 • Холцминден (од 1941 година, претходно во Брауншвајг)
 • Илфелд (до 1932 година, потоа предаден на Покраина Саксонија)
 • Мариенбург во Хан.
 • Минден
 • Нортхајм
 • Остероде
 • Пајне
 • Услар (до 1932 година, потоа припоен во округот Нортхајм)
 • Целерфелд

Административен округ ЛинебургУреди

Урбани окрузиУреди

Рурални окрузиУреди

 • Блекеде (до 1932 година, потоа припоен кон округот Линебург)
 • Бургдорф
 • Целе
 • Фалингбостел
 • Гифхорн
 • Харбург
 • Изенхаген (до 1932 година, потоа припоен кон округот Гифхорн)
 • Лихов-Даненберг
 • Линебург
 • Золтау
 • Илцен
 • Винзен

Административен округ ОснабрикУреди

Урбани окрузиУреди

Рурални окрузиУреди

 • Ашендорф-Химлинг
 • Берзенбрик
 • Грофство Бентхајм
 • Ибург (до 1932 година, потоа припоен кон округот Оснабрик)
 • Линген
 • Меле
 • Мепен
 • Оснабрик
 • Витлаге

Административен округ ШтадеУреди

Урбани окрузиУреди

Рурални окрузиУреди

 • Ахим (до 1932 година, потоа припоен кон округот Ферден)
 • Блументал (до 1932 година, потоа припоен кон округот Остерхолц)
 • Бремерферде
 • Хаделн (до 1932 година, потоа припоен кон округот Ланд Хаделн)
 • Јорк (до 1932 година, потоа поделен помеѓу окрузите Штаде и Харбург)
 • Кединген (до 1932 година, потоа припоен кон округот Штаде)
 • Ланд Хаделн (создаден во 1932 година од окрузите Хаделн и Нохаус на Осте)
 • Нојхаус на Осте (до 1932 година, потоа припоен кон округот Ланд Хаделн)
 • Остерхолц
 • Ротенбург (Виме)
 • Штаде
 • Ферден
 • Везерминде (создаден во 1932 година од окрузите Гестеминде и Лее)
 • Цефен (до 1932 година, потоа припоен кон округот Бремерферде)

ПоврзаноУреди