Харбург-Вилхелмсбург

Харбург-Вилхелмсбург бил град во пруската Провинција Хановер, со кратко постоење од 1927 до 1937, како последица на спојувањето на градовите Харбург и Вилхелмсбург. Во 1937, Харбург-Вилхелмсбург, заедно со градовите од пруската Провинција Шлезвиг-Холштајн, Алтона и Вандсбек, е припоен кон Хамбург со законот за голем Хамбург. И покрај неговото припојување кон Хамбург, Харбург продолжил да ја врши функцијата окружен главен град на хановерскиот округ Харбург. Во 1944, главен град на округот станал Винзен (Луе).

Грбот на Харбург-Вилхелмсбург

Денес, поранешниот град се наоѓа во поголем дел од округот Харбург.