Тур

град во Франција

Тур (француски: Tours) е град во централна Франција во регионот Центар, во областа Андрес и Лоара. Тој е центар на францускиот историски регион Турен . Тур е најголемиот град во регионот Центар, но не е административен центар на регионот, тој е втор по големина град во Орлеан. Според податоците од 2006 год .бројот на жители во градот изнесувал 136.942, а во поширокото градско подрачје 297.631.

Се наоѓа на долниот тек на реката Лоара, помеѓу Орлеан и брегот на Атлантикот . На југ од градот тече реката Шер. Регионот околу Тур е познат по своите вина и локалниот јазик, кој е најблиску до стандардниот француски.

Награда „Цветен град“.
Градското собрание во Турс

Во времето пред доаѓањето на Римјаните, таму живеело келтското племе Турони, по кое градот го добил сегашното име. Римскиот град на ова место бил наречен (Цезаров рид). Во 3 век Свети Гатијан станал првиот епископ на Тур. Мартин Турски во 372 бил осветен како трет епископ, тој ги пренел моштите на свети Гатијан во градската катедрала. Гробот на Свети Мартин е омилено место за аџилак со посебно симболично значење уште од времето на Меровинзите. Во 6 век, епископот Григориј од Тур ја опишал „Историјата на Франките“.

Од ерата на Каролинзите (од 751 година ), Тур бил центар на округот Турен. Викинзите во 853 и 903 го ограбиле градот. Од 1044 година градот припаѓал на округот Анжу . Кога во 1154 г Плантагенетите станале кралеви на Англија, Турен станал дел од Анжевинската империја . Францускиот крал Филип II во 1203 година го освоил градот Тур и неговата околина. Кралот Луј XI изградил тврдина западно од Тур која служела како помошна кралска резиденција каде кралот и дворјаните редовно престојувале до средината на XVI век. За просперитетот на градот во ова време зборува и готската катедрала. За време на ренесансата, Турите доживеале економски подем делумно поради производството на свила, кое започнало за време на владеењето на кралот Франсоа I. Подоцна, судот се преселил во Париз и Версај, па важноста на Тур опаднала. Изградбата на железницата во 1845 година придонела за индустријализација на Тур.