Мартин Турски

христијански светец
Мартин Турски како си го сече плаштот на половина. Хехстки замок

Свети Мартин Турски (латински: Sanctus Martinus Turonensis) — христијански светец и епископ на градот Турската архиепископија. Роден е во 316 година во Саварија, Панонија (денешен Сомбатхељ, Унгарија). Татко му бил римски офицер, па така и Мартин, против неговата волја, се подготвувал да служи војска.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди