Трка околу Луксембург

Трка околу Луксембург (луксембуршки: Tour de Luxembourg) — годишна велосипедска етапна трка, која се одржува во Луксембург. Трката околу Луксембург е класифицирана како 2. HC, категорија на трки кои се веднаш за оние од Светската турнеја. Во 2006 година, трката била дел од Европската турнеја. Одржувана кон крајот на мај или почетокот на јуни, настанот е понекогаш користен од страна на возачите како подготовка за Тур де Франс.[1]

Трка околу Луксембург
За трката
Датумпочеток на јуни
РегионЛуксембург
Месно имеTour de Luxembourg
ДисциплинаДрумски велосипедизам
НатпреварувањеЕвропска турнеја UCI
ВидЕтапна трка
Историја
Прво издание1935 (1935)
Изданија74 (до 2014)
Прв победник Матијас Клеменс (ЛУК)
Најмногу победи Матијас Клеменс (ЛУК) (5 победи)
Неодамнешен победник Мати Брешел (ДАН)

ПобеднициУреди

Возач Тим
1935   Клеменс, МатијасМатијас Клеменс (ЛУК)
1936   Клеменс, МатијасМатијас Клеменс (ЛУК)
1937   Клеменс, МатијасМатијас Клеменс (ЛУК)
1938   Влеминк, ЛисјенЛисјен Влеминк (БЕЛ)
1939   Клеменс, МатијасМатијас Клеменс (ЛУК)
1940–
1945
Немало трка
1946   Шоте, БрикБрик Шоте (БЕЛ)
1947   Клеменс, МатијасМатијас Клеменс (ЛУК)
1948   Голдшмит, ЖанЖан Голдшмит (ЛУК)
1949   Diederich, BimBim Diederich (ЛУК)
1950   Рик, Исидоре деИсидоре де Рик (БЕЛ)
1951   Ернцер, МарселМарсел Ернцер (ЛУК)
1952   Кирхен, ЈенгЈенг Кирхен (ЛУК)
1953   Вандерстокт, РобертРоберт Вандерстокт (БЕЛ)
1954   Шмиц, ЈемпиЈемпи Шмиц (ЛУК)
1955   Бобе, ЛујонЛујон Бобе (ФРА)
1956   Гол, ШарлиШарли Гол (ЛУК)
1957   Сен, ЖерарЖерар Сен (ФРА)
1958   Шмиц, ЈемпиЈемпи Шмиц (ЛУК)
1959   Гол, ШарлиШарли Гол (ЛУК)
1960   Ернцер, МарселМарсел Ернцер (ЛУК)
1961   Гол, ШарлиШарли Гол (ЛУК)
1962   Планкерт, ЏефЏеф Планкерт (БЕЛ)
1963   Моленерс, ИвоИво Моленерс (БЕЛ)
1964   Хартог, Ари денАри ден Хартог (ХОЛ)
1965   Денсон, ВинВин Денсон (ВБР)
1966   Шиц, ЕдиЕди Шиц (ЛУК)
1967   Брандс, ФрансФранс Брандс (БЕЛ)
1968   Шиц, ЕдиЕди Шиц (ЛУК)
1969   Боифава, ДавидеДавиде Боифава (ИТА)
1970   Шиц, ЕциЕци Шиц (ЛУК)
1971   Дирикс, АндреАндре Дирикс (БЕЛ)
1972   Росјер, РожеРоже Росјер (БЕЛ)
1973   Васер, СилвенСилвен Васер (ФРА)
1974   Мертенс, ФредиФреди Мертенс (БЕЛ)
1975   Вербек, ФрансФранс Вербек (БЕЛ)
1976   Вербек, ФрансФранс Вербек (БЕЛ)
1977   Пронк, БертБерт Пронк (ХОЛ)
1978   Петерс, ЛудоЛудо Петерс (БЕЛ)
1979   Дидје, ЛисјенЛисјен Дидје (ЛУК)
1980   Остербош, БертБерт Остербош (ХОЛ)
1981   Баринов, ЈуриЈури Баринов (URS)
1982   Ино, БернарБернар Ино (ФРА)
1983   Дидје, ЛисјенЛисјен Дидје (ЛУК)
1984   Лавен, КристофКристоф Лавен (ФРА)
1985   Нејдам, ЈелеЈеле Нејдам (ХОЛ)
1986   Рокс, СтевенСтевен Рокс (ХОЛ)
1987   Лилхолт, СеренСерен Лилхолт (ДАН)
1988   Тринклер, РихардРихард Тринклер (ШВА)
1989   Корнелисе, МихелМихел Корнелисе (ХОЛ)
1990   Лавен, КристофКристоф Лавен (ФРА)
1991   Тенисе, Герт-ЈанГерт-Јан Тенисе (ХОЛ)
1992   Дојва, Жан-ФилипЖан-Филип Дојва (ФРА)
1993   Шијандри, МаксимилијанМаксимилијан Шијандри (ИТА)
1994   Масен, ФрансФранс Масен (ХОЛ)
1995   Јерман, РолфРолф Јерман (ШВА)
1996   Ели, АлбертоАлберто Ели (ИТА)
1997   Ванденбрук, ФранкФранк Ванденбрук (БЕЛ) Мапеи-ГБ
1998   Армстронг, ЛенсЛенс Армстронг (САД) Дискавери Канал
1999   Ваутерс, МаркМарк Ваутерс (БЕЛ) Рабобанк
2000   Ели, АлбертоАлберто Ели (ИТА) Тим Телеком
2001   Бо Петерсен, ЈергенЈерген Бо Петерсен (ДАН) Team Fakta
2002   Лјунгквист, МаркусМаркус Лјунгквист (ШВЕ) Team Fakta
2003   Веклер, ТомаТома Веклер (ФРА) Бриош Ла Буланжер
2004   Монфорт, МаксимМаксим Монфорт (БЕЛ) Ландбувкредит-Колнаго
2005   Бодроги, ЛаслоЛасло Бодроги (УНГ) Кредит Агрикол
2006   Ванде Велде, КристијанКристијан Ванде Велде (САД) Тим ЦСЦ
2007   Раст, ГрегориГрегори Раст (ШВА) Астана
2008   Постхума, ЈостЈост Постхума (ХОЛ) Рабобанк
2009   Шлек, ФренкФренк Шлек (ЛУК) Тим Саксо Банк
2010   Карара, МатеоМатео Карара (ИТА) Вакансолел
2011   Гердеман, ЛинусЛинус Гердеман (ГЕР) Леопард Трек
2012   Фуглсанг, ЈакобЈакоб Фуглсанг (ДАН) РадиоШек-Нисан
2013   Мартенс, ПаулПаул Мартенс (ГЕР) Бланко Про Сајклинг
2014   Брешел, МатиМати Брешел (ДАН) Тинкоф-Саксо

НаводиУреди

  1. „Водич за Трката околу Луксембург“. Тим Скај. 2012 BSkyB. 3 јуни 2012. Посетено на 12 октомври 2012.

Надворешни врскиУреди