Трета пробиштипска парохија

парохија на МПЦ-ОА

Треата пробиштипска парохија — православна парохија под јурисдикција на Архиерејското намесништво од Штип со седиште во црквата Св. Илија во село Добрево. Во оваа парохија припаѓаат и селата: Марчино, Гајранци, Трооло, Лезово и Кундино кои имаат цркви и селата Неокази, Бучиште, Пестришино и Пишица кои сѐ уште немаат храмови.

ЦрквиУреди

Ова е список на црквите во парохијата. Можно е списокот да не е целосен:

име населено место изградена слика
Црква „Св. Илија“ Добрево 1938  
Црква „Св. Илија“ Марчино 1812
Црква „Св. Никола“ Гајранци 1952
Црква „Св. Троица“ Трооло 1901  
Црква „Св. Никола“ Лезово 1901
Црква „Отсекување на главата на Св. Јован Крстител“ Кундино

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Координати: 42°01′23.1″N 22°11′53.4″E / 42.023083° N; 22.198167° E / 42.023083; 22.198167