Томо Шијаковиќ - Шијак (Косово Поле, 14 март 1930 - Скопје, 29 декември 1998) — македонски ликовен уметник, припадник на објект артот.[1]

Томо Шијак
Роден 14 март 1930
Косово Поле
Починал 29 декември 1998
Скопје, Македонија Македонија
Занимање сликар

ЖивотописУреди

Шијак е роден во Косово Поле, тогашна Србија на 14 март 1930 година. Уште од најрана младост кај него се јавил огромен интерес за ликовно претставување на сопствените опсервации. По завршувањето на средното уметничко училиште во Скопје, студирал ликовна уметност во Љубљана, а потоа бил на студиски престој во Париз. Имал доста изложби, исто и посмртно, чии дела ги наследил неговиот син Ѓорѓи Шијаковиќ, виш конзерватор.[2] Негова ќерка е глумицата Арна Шијак.[3] Починал во Скопје на 29 декември 1998 година.

НаводиУреди

  1. „ТОМО ШИЈАКОВИЌ – ШИЈАК“. ДЛУМ. Посетено на 2013-05-05.
  2. „Рецензија - Шијаковите дела сугерираат студена рационалност и дишановска измерливост“. Нова Македонија. 14 мај 2012. Посетено на 2013-05-05.
  3. ГОСПОДЕ БОЖЕ: Името и идентитетот со жесток говор вчера на плоштад го бранеше глумицата Арна Шијаковиќ од Косово Поле!