Табу во племенските заедници и примитивните религии апсолутна недопирливост и забрана за употреба на свети работи или контакти со нив.[1] Во случај на повреда, следи некаква казна не само за сторителот, туку и за заедницата. Во некои заедници табу може исто така да биде вообичаена норма која не смее да бидат прекршена. Инцест е еден од најстарите табуа, а се однесува на забрана за сексуален контакт меѓу блиските роднини.

Канибализам, Бразил. Гравура на Теодор де Бри

Примери

уреди

Сигмунд Фројд претпоставувал дека инцест и таткоубиство се единствените универзални табуа кои се основа на цивилизацијата. Но, иако канибализмот, убиството во рамки на семејството и инцестот се табу во најголемиот број на општества, брак меѓу брат и сестра бил нормална појава во Стар Египет.[2][3][4][5][6][7][8][9] Во современите општества, таква практика за брак не се оправдува. Сексуалните активности во рамките на семејството се криминализирани, сури и кога двајцата партнери се полнолетни.

Вообичаен табу вклучува забрана или регулација на убивање и ловење; секс и сексуални активности како инцест, некрофилија, неверство, блуд, заведување, педофилија, хомосексуалност, воајеризам, зоофилија, мастурбација, парафилија, машко обрежување, бисексуалност, Халуцинација на женски гениталии, проституција, транссексуалци, прекршување, синдикалноста, хетеросексуална, љубов, силувања омраза, облик, подароци, стока, мала, големадер, пансексуалност, сексуално малтретирање, престап, стрес, депресија, провокации, хомосексуалци, самоубиства, убиства, трансродови, маскирани, циспендери, сексуални односи, стравови, фобија, парафили, насилство, човечка состојба, насилство врз мажи, насилство врз децата, трети страни, асексуални, небинарни жанрови, отстапувања, социјални, културни, цивилизација.[10] транссексуалност, проституција, итн.; потоа абортус, детеубиство; табу поврзано со мртвите и нивните гробови како и со начинот на исхрана (пред сè канибализам, но и вегетаријанство, кашрут, and халал).

Табуто како тема во уметноста и во популарната култура

уреди
 • „Најслаткото табу“ (The Sweetest Taboo) - песна на британската поп-пејачка Шаде (Sade) од 1985 година.[11]

Наводи

уреди
 1. Encyclopædia Britannica Online. "Taboo." Encyclopædia Britannica Inc., 2012. Retrieved 21 Mar. 2012
 2. Jones, Ashley. „Incest in Ancient Egypt“ (PDF).
 3. Strong, Anise (2006). „Incest Laws and Absent Taboos in Roman Egypt“. Ancient History Bulletin. 20.
 4. Lewis, N. (1983). Life in Egypt under Roman Rule. Oxford University Press. ISBN 0-19-814848-8.
 5. Frier, Bruce W.; Bagnall, Roger S. (1994). The Demography of Roman Egypt. Cambridge, UK: Cambridge University Press. ISBN 0-521-46123-5.
 6. Shaw, B. D. (1992). „Explaining Incest: Brother-Sister Marriage in Graeco-Roman Egypt“. Man, New Series. 27 (2): 267–299. JSTOR 2804054.
 7. Hopkins, Keith (1980). „Brother-Sister Marriage in Roman Egypt“ (PDF). Comparative Studies in Society and History. 22 (3): 303–354. doi:10.1017/S0010417500009385. Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-03-03. Посетено на 2018-03-23.
 8. remijsen, sofie. „Incest or Adoption? Brother-Sister Marriage in Roman Egypt Revisited“ (PDF).
 9. Scheidel, W. „Brother-sister marriage in Roman Egypt“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2013-11-02. Посетено на 2018-03-23.
 10. Elizabeth Bernstein; Laurie Schaffner (5 January 2005). Regulating Sex: The Politics of Intimacy and Identity. Routledge. стр. 91. ISBN 978-1-135-93403-3.
 11. DISCOGS, Sade ‎– Promise (пристапено на 25.8.2019)