Халал“ (حلال, халаал) е арапски поим со значење „дозволено“. Во контекст на исхраната, поимот означува храна која е дозволива според исламските закони. Се смета дека 70% од муслиманите ширум светот го запазуваат овој начин на исхрана.[1] Антоним на овој збор е зборот „харам“.

Германска потврда за „халал“ млечни производи

„Халал“ како збор

уреди

Употребата на поимот варира од арапските говорници до оние кои го користат како заемка или сосема странски збор. На пример, во македонскиот, како турцизам/архаизам се употребува турската варијанта „Алал!“ како извик на одобрение за некој или нешто.

Во арапските земји, зборот се користи за сѐ она што е дозволиво според исламските закони, за разлика од харам, што го означува сѐ она што е забрането. Ова го подразбира човековото поведение, вербалната комуникација, облеката, однесувањето, манирите и законите на исхрана.[2]

Вон Арапскиот свет поимот најчесто се употребува во потесна смисла, само за исламската исхрана, особено кога се работи за месо и живина, иако може да има и поопшто значење.[3]

Различни видови на „халал“

уреди

Дабишки „халал“

уреди

Приврзаниците на оваа филозофија сметаат дека за храната да биде „халал“, таа не смее да биде забранета и животното мора да биде заклано според традиционалните правила пропишани во Суната, познати како дабиха. Ова е најстрогата дефиниција за „халал“.

Категорички забранети супстанции

уреди

Коранот забранува разни супстанции како недозволени („харам“) за консумирање:

 • Свинско, или какви било свински производи (како да речеме пача) (Куран, 2:173)
 • Крв (Куран, 2:173)
 • Животни заклани во било чие име освен Божјето (Куран, 2:173)
 • Мрша (Куран, 5:3)
 • "Острозаби ѕверки" според Суната - сите месојадни животни, со исклучок на највеќето риби и морски животни
 • Сите опојни средства (особено алкохолот). (Куран, 2:219)

Постојат извесни несогласувања помеѓу муслиманите во врска со морската храна, особено во врска со грабливите морски животни. Заставовите на исламските учени, IFANCA (Исламскиот совет за храна и исхрана на Америка) вели:[4]

 • Сите се согласуваат дека рибите со крлушки се „халал“
 • Сунитите ги сметаат сите риби за „халал“, додека некои Шиити сметаат дека само шкампите и рибите со крлушки се „халал“[5] Во рамките на Ханафистичката школа преовладува мислењето дека морските плодови (шкампите, јастозите, крабите, школките итн.) се забранети.
 • Највеќето се согласуваат дека жабите се забранети заради забраната на нивното убивање во Хадисот. Муслиманите од југоисточна Азија сметаат дека животните кои живеат и на копно и во вода (како водоземци, некои влекачи и некои видови птици) не се за јадење.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
 1. Dorothy Minkus-McKenna. "the Pursuit of Halal". Progressive Grocer; 1 декември 2007; 86, 17;
 2. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2007-10-19. Посетено на 2008-03-09.
 3. „33beat.com“. Архивирано од изворникот на 2008-04-11. Посетено на 2008-03-09.
 4. „Halal Digest“. Архивирано од изворникот на 2006-09-23. Посетено на 2008-03-09.
 5. [https://web.archive.org/web/20080401124717/http://www.al-islam.org/organizations/Aalimnetwork/msg00283.html Архивирано на 1 април 2008 г. ['Aalim Network QR] Sea Food]

Надворешни врски

уреди