Канибализам е хранење со животни од ист вид. При недостаток на храна животните од ист вид често се напаѓаат меѓу себе. На пример гладен хрчак си ги јаде малите хрчачиња или друг хрчак. Најчесто овој термин се употребува кога човек јаде човечко месо, независно дали од принуда (глад) или поради друга причина. Во тој случак се употребува терминот човекојадец.

Канибализам во Бразил во 1557 година.

Во повеќето развиени цивилизации канибализмот е табу. Од оваа причина појавата се смета за знак за душевно или сексуално растројство.

Канибализмот како мотив во уметноста и во популарната култура уреди

Наводи уреди

  1. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 91.