Средоземни игри 2005

XV Средоземни игри
Алмерија 2005
Град домаќин Алмерија, Шпанија
Број на држави 21
Број на спортисти 3.214
Број на спортови 27
Број на натпревари 258
Отворање {{{Отворање}}}
Затворање 3 јули 2005
Стадион Стадион за Средоземните игри

XV Средоземни игри се одржаа во Алмерија, Шпанија од 24 јуни до 3 јули 2005. На игрите учествуваа 3.214 спортисти (2.134 мажи и 1.080 жени) од 21 земја, кои се натпреварувале во 258 дисциплини во 27 спортови.

МаскотаУреди

Маскота на игрите беше шареното Индало, што претставува пештерски цртеж, којшто можеби отсликува човек, кој држи лак над неговата глава. индалете, којшто е инспириран од претходната фогура има многу помлад изглед.

Зњмји-учсничкиУреди

СпортовиУреди

Ова се спортовите, во окои се натпреваруваа учесниците на овие Средоземните игри:[1]

Освојувачи на медалиУреди

Табелата е составена според бројот на освоени златни медали. При ист број на златни медали, се зема предвид вкупниот број на сребрени, а потоа и вкупниот број на бронзени медали. При еднаков број на освоени златни, сребрени и бронзени медали, местото е исто за сите земји со ваков резултат, при што во табелата се подредени по азбучен редослед. Овој систем го користи и МОК.

Место Земја Злато Сребро Бронза Total
1   Италија 57 40 56 153
2   Франција 56 51 46 153
3   Шпанија (домаќин) 45 59 48 152
4   Турција 20 24 29 73
5   Египет 15 10 18 43
6   Грција 13 15 31 59
7   Тунис 13 7 15 35
8   Словенија 10 8 17 35
9   Алжир 9 5 11 25
10   Србија и Црна Гора 8 9 15 32
11   Хрватска 5 10 11 26
12   Мароко 3 6 3 12
13   Сирија 1 5 5 11
14   Кипар 1 4 2 7
15   Босна и Херцеговина 1 2 3 6
16   Либија 1 0 1 2
17   Албанија 0 2 4 6
18   Сан Марино 0 1 0 1
19   Малта 0 0 1 1
Вкупно 258 258 316 832

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди