Софија (област)

област во Бугарија

42°40′N 23°40′E / 42.667° СГШ; 23.667° ИГД / 42.667; 23.667

Софија (област)
Софийска Област
Област
Местоположба на Софија (област) во Бугарија
Местоположба на Софија (област) во Бугарија
Земја Бугарија
Гл. градСофија
Општини22
Управа
 • УправникРадослав Стојчев
Површина
 • Вкупна7.059 км2 (2,725 ми2)
Население (2010)
 • Вкупно254.996
 • Густина36/км2 (94/ми2)
Час. појасEET (UTC+2)
 • Лете (ЛСВ)EEST (UTC+3)
Рег. табл.CO
Мреж. местоhttps://sofoblast.egov.bg/

Софија е една од 28-те области на Бугарија. Наоѓа се во западниот дел на земјата. Административен центар на областа е главниот град Софија, истовремено со тоа таа има статус на посебна административна област - Софија-град. Софиска Област опфаќа површина од 7 059 км2 и има население од 247,489 луѓе.[1][2][3]

Список на населените места во Софиска област уреди

Градовите се со удебелен фонт.

Општина Антон уреди

Антон

Општина Божуриште уреди

Божуриште, Гурмазово, Делjaн, Златуша, Мала Раковица, Пожарево, Пролеша, Росоман, Хераково, Храбрско

Општина Ботевград уреди

Боженица, Ботевград, Врачеш, Гурково, Еловдол, Краево, Липница, Литаково, Новачене, Радотина, Рашково, Скравена, Трудовец

Општина Годеч уреди

Браќовци, Букоровци, Брља, Врдловци, Врбница, Гинци, Годеч, Голеш, Губеш, Каленовци, Комштица, Лопушња, Мургаш, Равна, Разбоиште, Ропот, Смолча, Станинци, Туден, Шума

Општина Горна Малина уреди

Априлово, Бајлово, Белопопци, Гајтанево, Горна Малина, Горно Камарци, Долна Малина, Долно Камарци, Макоцево, Негушево, Осоица, Саранци, Стргел, Чеканчево

Општина Долна Бања уреди

Долна Бања, Свети Спас

Општина Драгоман уреди

Беренде, Беренде Извор, Василовци, Вишан, Владиславци, Габер, Големо Малово, Горно Село, Грлска Падина, Долна Невља, Долно Ново Село, Драгоил, Драгоман, Дреатин, Калотина, Камбелевци, Круша, Летница, Липинци, Мало Малово, Начево, Неделиште, Несла, Ново Брдо, Прекрсте, Рајановци, Табан, Цацаровци, Црклевци, Чеканец, Чепрлинци, Чорул, Чуковезер, Јалботина

Општина Елин Пелин уреди

Богданлија, Габра, Голема Раковица, Григорево, Елин Пелин, Доганово, Елин Пелин, Елешница, Караполци, Крушовица, Лесново, Мусачево, Нови Хан, Огнјаново, Петково, Потоп, Равно Поле, Столник, Чурек

Општина Етрополе уреди

Бојковец, Брусен, Горунака, Етрополе, Лопјан, Л'га, Малки Иск'р, Оселна, Рибарица, Јамна

Општина Златица уреди

Златица, Карлиево, Петрич, Црквиште

Општина Ихтиман уреди

Баљовци, Белица Боерица, Борика, Бузјаковци, Брдо, Вакарел, Венковец, Веринско, Гроздјовци, Џамузовци, Живково, Ихтиман, Костадинкино, Љубница, Мечковци, Мирово, Мухово, Пановци, Пауново, Полјанци, Поповци, Р’жана, Селjaнин, Средиштна, Стамболово, Суевци, Черњово

Општина Копривштица уреди

Копривштица

Општина Костенец уреди

Голак, Горна Василица, Костенец, Костенец (село), Очуша, Подгорие, Пчелин

Општина Костинброд уреди

Безден, Беледие хан, Боѓовци, Бучин Проход, Голјановци, Градец, Драговиштица, Дреново, Дрмша, Костинброд, Опицвет, Петрч, Понор, Царичина, Чибаовци

Општина Мирково уреди

Бенковски, Брестака, Буново, Каменица, Мирково, Смолско, Хврчил

Општина Пирдоп уреди

Душанци, Пирдоп

Општина Правец уреди

Видраре, Џурово, Калугерово, Манаселска Река, Осиковица, Осиковска Л’кавица, Правец, Правешка Л’кавица, Равниште, Разлив, Своде.

Општина Самоков уреди

Алино, Бели Искар, Белчин, Белчински Бани, Говедарци, Горни Окол, Гуцал, Долни Окол, Доспеј, Драгушиново, Злокучене, Јаребковица, Јарлово, Клисура, Ковачевци, Лисец, Маџаре, Мала Црква, Марица, Ново Село, Поповјане, Продановци, Радуил, Рајово, Рељово, Самоков, Шипочане, Широки Дол

Општина Своге уреди

Баќово, Батулија, Бов, Брезе, Брезовдол, Буковец, Владо Тричков, Габровница, гара Бов, гара Лакатник, Губислав, Добравица, Добрчин, Дружево, Еленов Дол, Желен, Завидовци, Заноге, Заселе, Зимевица, Искрец, Лакатник, Лесковдол, Луково, Миланово, Огоја, Оплетња, Осеновлаг, Реброво, Редина, Ромча, Свидња, Своге, Томпс’н, Церецел, Церово, Јабланица

Општина Сливница уреди

Алдомировци, Бахалин, Братушково, Брложница, Гургулјат, Г’л’бовци, Драготинци, Извор, Пиштане, Повалир’ж, Радуловци, Ракита, Сливница

Општина Чавдар уреди

Чавдар

Општина Челопеч уреди

Челопеч

Наводи уреди

Надворешни врски уреди