Седум врвови

Седум врвови (англиски: Seven Summits) — збирен поим за највисоките планини на секој од седумте континенти на светот. Искачувањето на сите нив се смета за голем предизвик во планинарството. Прв нивен освојувач бил Ричард Бас, кој ги искачил сите на 30 април 1985 г.[1]

Седум врвови is located in Земја
Денали
(6.194 м)
Монблан
(4.810 м)
Елбрус
(5.642 м)
Винсон
(4.892 м)
Кошќушко
(2.228 м)
Карта на седумте врвови (или девет, зависно сметањето)

Басов и Меснеров списокУреди

Првиот список на седум врвови го осмислил самиот Ричард Бас („Басов список“), одбирајќи ја Кошќушко за највисока планина во Австралија (2.228 м). На ова се надоврзал познатиот алпинист Рајнхолд Меснер („Меснеров список“), заменувајќи го Кошќушко со Пунчак Џаја (4.884 м) во Индонезија. Монблан е отсутен од двата списока. Меснеровиот се смета за потежок за искачување бидејќи Пунчак Џаја (Карстенсова Пирамида) е вистински планинарски предизвик, додека пак Кошќушко се искачува по благи стрмнини.

Седум врвови (подредени по височина)
Врв Бас Меснер Надм. вис. Истакнатост Континент Венец Земја Прво
освојување
Монт Еверест 8.848 м 8.848 м Азија Хималаи Непал / Кина 1953
Аконкагва 6.961 м 6.961 м Јужна Америка Анди Аргентина 1897
Денали 6.194 м 6.144 м Северна Америка Алјаски Венец САД 1913
Килиманџаро 5.895 м 5.885 м Африка Танзанија 1889
Елбрус 5.642 м 4.741 м Европа Кавказ Русија 1874
Винсон 4.892 м 4.892 м Антарктик Сентинел 1966
Пунчак Џаја 4.884 м 4.884 м Океанија Судирман Индонезија 1962
Кошќушко 2.228 м 2.228 м Австралија Големи Разводни Планини Австралија 1840

ПоврзаноУреди

БелешкиУреди

  1. Bass, Wells & Ridgeway 1986.

НаводиУреди

  • „Statistics, Facts & figures of all 7summiteers: Carstensz, Kosciuszko and combined lists“. 7summits.com. Посетено на 2011-12-25. до декември 2011, 348 освојувачи.
  • Bell, Steve; Naar, Ronald; Groen, Nico (2000). Seven Summits. Mitchell Beazley. ISBN 90-246-0606-3.
  • Bass, Dick; Wells, Frank; Ridgeway, Rick (1986). Seven Summits. Warner Books. ISBN 0-446-51312-1.
  • Hamill, Mike (2012). Climbing the Seven Summits: A Comprehensive Guide to the Continents' Highest Peaks. Seattle: The Mountaineers Books. ISBN 978-1-59485-648-8. Посетено на 18 октомври 2012.
  • Morrow, Patrick (1986). Beyond Everest – Quest For the Seven Summits. Camden House. ISBN 0-920656-46-3.
  • Krakauer, Jon (1997). Into thin Air. Villard. ISBN 0-385-49208-1.
  • „The Seven Summits“. 8000ers.com. Посетено на 2006-08-08.
  • „Carstensz Pyramid, the Summit of Oceania“. 7summits.com. Посетено на 2006-08-08.

Надворешни врскиУреди