Севернокавкаски федерален округ


Севернокавкаскиот федерален округ (руски: Се́веро-Кавка́зский федера́льный о́круг) е еден од осумте федерални окрузи во Русија. Се наоѓа во најјугозападниот дел од земјата, во географската област наречена Северен Кавказ. Овој федераљлен округ е создаден со отцепување од Јужниот федерален округ на 19 јануари 2010 г.[1]

Северо-Кавказский федеральный округ
(руски)
Севернокавкаски федерален округ

Местоположбата на Севернокавкаскиот федерален округ
Химна: нема
Административен центар Пјатигорск
Основан 19 јануари 2010
Политички статус
Федерални субјекти
Економски региони
Федерален округ
содржи 7
содржи 1
Површина
Area
- Рангирање во Русија
170.700 km²
8.
Население (Попис 2002)
Население
- Рангирање во Русија
- Густина
- Градско
- Селско
8.933.889 жители
7.
52,3 жит. / km²
н/п
н/п
Службен јазик руски
20 други
Управа
Претседателски претставник Александар Хлопонин
Службен портал

Вкупното население во федералниот округ брои was 8.933.889 жители (Попис 2002), и живее на површина од 170.700 км2.

Моментален полномошен претставник е Александар Хлопонин.[2]

Демографија уреди

Етничките Руси сочинуваат една третина од вкупното население од 2.988.070 (33.45%) според пописот од 2002 г.

Федерални субјекти уреди

 
Картата и легендата се по руски азбучен редослед.
# Знаме Федерален субјект Главен град/административен центар
1   Република Дагестан Махачкала
2   Република Ингушетија Магас
3   Кабардино-Балкарска Република Наљчик
4   Карачаево-Черкеска Република Черкеск
5   Република Северна Осетија-Аланија Владикавказ
6   Ставрополски крај Ставропол
7   Чеченска Република Грозни

Претседателски полномошни претставници уреди

  1. Александар Хлопонин (19 јануари 2010–)[2]

Наводи уреди

  1. Президент Российской Федерации. Указ №849 от 13 мая 2000 г. «О полномочном представителе Президента Российской Федерации в федеральном округе», в ред. Указа №82 от 19 января 2010 г «О внесении изменений в перечень федеральных округов, утвержденный Указом Президента Российской Федерации от 13 мая 2000 г. N 849, и в Указ Президента Российской Федерации от 12 мая 2008 г. N 724 "Вопросы системы и структуры федеральных органов исполнительной власти"». Вступил в силу 13 мая 2000 г. Опубликован: "Собрание законодательства РФ", №20, ст. 2112, 15 мая 2000 г. (Претседател на Руската Федерација. Указ #849 од 13 мај 2000 „За Полномошниот претставник на Претседателот на Руската Федерација во федерален округ“, по измените на Decree #82 of 19 јануари 2010 „За внесувањето на измени во списокот на федерални окрузи одобрени со Указ бр. 849 на Претседателот на Руската Федерација на 13 мај 2000 г. и Указ бр. 724 на Претседателот на Руската Федерација од 12 мај 2008 г. „Прашања за системот и структурата на федералните органи на извршната власт““. Стапил на сила 13 мај 2000).
  2. 2,0 2,1 Президент Российской Федерации. Указ №83 от 19 января 2010 г. «О Заместителе Председателя Правительства Российской Федерации и полномочном представителе Президента Российской Федерации в Северо-Кавказском федеральном округе». (Претседател на Руската Федерација. Указ #83 од 19 јануари 2010 г. „За заменикот на Претседателот на Владата на Руската Федерација и полномошниот претставник на Претседателот на Руската Федерација во Севернокавкаскиот федерален округ“. ).

Надворешни врски уреди