Карачаево-Черкесија

Карачаево-Черкесија (руски: Карачаево-Черкесская республика) е автономна република во составот на Руската Федерација.

Карачаево-Черкесская республика
Къарачай-Черкес Республика
Къэрэшей-Шэрджэс Республикэ
Република Карачаево-Черкесија
Знамето на Карачаево-Черкесија
Знамето на Карачаево-Черкесија
Грбот на Карачаево-Черкесија
Грбот на Карачаево-Черкесија
Знаме Грб
Положаба во Русија
Положаба во Русија
Држава: Русија
Федерален округ: Јужен
Површина: 14.277 км2
Население: 431.488 (2006.)
Главен град: Черкеск
Густина на население: 30 жит./км2

Географија

уреди

Часовен појас

уреди
 

Карачаево-Черкесија е сместена во Московската часовен појас (MSK/MSD). УКВ разлика од +0300 (MSK)/+0400 (MSD).

Реки

уреди

Езера

уреди

Има приближно 130 езера во републиката.

Планини

уреди
 
планинскиот масив Аркиз.

Карачаево-Черкесија е претежно планинска земја.(~80% од теритиријата). Планината Елбрус, е највисоката планина во Европа, и се наоѓа на границата со Кабардино-Балкарија.

Природни богатства

уреди

Во оваа република најмногу може да се најде злато, јаглен, бакар, и др.

Клима

уреди
  • Просечна јануарска температура: -3.2 °C
  • Просечна јулска температура: +20.6 °C
  • Просечни врнежи: 550 mm (рамници) до 2.500 (планини)

Население

уреди
 

|десно|Панорама на главниот град Черкеск

Карачаево-Черкесија е многунационална република. На нејзината територија живеат повеќе од 80 националности. Вкупниот број на население изнесува 434.500 жители (2005). Густината на населението е 30,8 жит./км2 (2005), а уделот на градското население е 44,1 % (2005).

Народ Жители во 2002 год, илјади. (* Архивирано на 26 јануари 2012 г.)
Карачаевци 169,2 (38,5 %)
Руси 147,9 (33,6 %)
Черкези 49,6 (11,3 %)
Абазини 32,3 (7,4 %)
Ногајци 14,9 (3,4 %)
Осети 3,3
Украинци 3,3
Армяне 3,2
Ерменци 2,0
Чеченци 1,8
Грци 1,3
Азербејџанци 1,0
не се покажани народи чиј бк.број е помал од 1000

Интересно е да се напомене дека во оваа република популацијата драстично опаѓа. Најпрво се должи на нестабилноста во северниот Кавказ, каде има многу етнички судири, и скоро во секоја руска кавкаска република има по некаков воен инцидент.