Наљчик

град во Кабардино-Балкарија, Русија

Наљчик (руски: Нальчик; кабардински: Налщӏэч /naːɮɕʼakʲ/; карачајско-балкарски: Нальчик /naltsɯk/) — град во регионот на Кавказ во јужна Русија и воедно е главен град на Кабардино-Балкарската Република. Градот се наоѓа на надморска височина од 550 и во подножјето на Кавказ. Има површина од 131 км2 и население од 274.974 жители (2002 попис).

Наљчик
-  Населено место  -
Missing map.svg
Админ. статус
ЗемјаРусија
Фед. субјектЗадолжителен параметар. Не може да стои празен.
Статистики
Наљчичките извори

НародностиУреди

Според податоците од 2006 народносната структура на градот е следната:

Збратимени градовиУреди

ЛичностиУреди

Надворешни врскиУреди