Чеченская Республика
Нохчийн Республика
Република Чеченија
Знамето на Чеченија
Грбот на Чеченија
Знаме Грб
Положај во Русија
Држава: Русија
Федерален округ: Јужен
Површина: 15.300 км2
Население: 1.103.686 (2002.)
Главен град: Грозни
Густина на население: 72 жит/км2

Чеченија (рус: Чеченская Республика, чеченски: Нохчийн Республика) е автономна република во составот на Руската Федерација. Главен град е Грозни.

Map of Chechnya.svg
Грозни разрушен од војните

ГеографијаУреди

Сместена во источниот дел на северниот Кавказ, Чеченија е заградена скоро од сите страни од руските федерални единици.

Реки:

Часовен појасУреди

Чеченија е сместена во Московската часовен појас (MSK/MSD). UTC разлика од +0300 (MSK)/+0400 (MSD).

ДемографијаУреди

Според пописот од 2004 во Чеченија има 1,1 милиони жители. Чеченци се  1.031.647 или 93,5%. Други етнички групи се Руси (40.645, или 3,7%), Кумици (8.883, или 0,8%), Ингуши (2.914 или 0,3%) и останати (под 0,5%).

 • Популација: 1,103,686
  • Урбана: 373,177 (33.8%)
  • Рурална: 730,509 (66.2%)
  • Maжи: 532,724 (48.3%)
  • Жени: 570,962 (51.7%)
 • Домаќинства: 195,304 (со 1,069,600 ж)
  • Урбани: 65,741 (со 365,577 ж)
  • Рурални: 129,563 (со 704,023 ж)
 • Наталитет (2005)
  • Раѓања: 28,652 (24.9)
  • Умирања: 5,857 (5.1)
1926 1939 2002
Чеченци 293,190 (72.0%) 360,598 (64.4%) 1,031,647 (93.5%)
Руси 77,274 (19.0%) 157,621 (28.1%) 40,645 (3.7%)
Кумуки 2,217 (0.5%) 3,305 (0.6%) 8,883 (0.8%)
Ингуши 154 (0.0%) 4,336 (0.8%) 2,914 (0.3%)
Други 34,112 (8.4%) 34,088 (6.1%) 19,597 (1.8%)

РелигијаУреди

Најголемиот број на Чеченци се муслимани сунити, кои ја конвертирале религијата некаде помеѓу 16 и 19 век. Тие ги следат движењето на муслиманските струења како Шафии, Ханафи или Малики. Русите се православни, од кои има доста и Козаци кои исто така се православни.