Северна Осетија-Аланија

Северна Осетија-Аланија (осетски: Цӕгат Ирыстоны Аланийы Республикӕ;, рус. (Респу́блика Се́верная Осе́тия-Ала́ния) е автономна република во составот на Руската федерација. Таа има површина од 8000 км2,од кои 4000 км2 се планини.

Цӕгат Ирыстоны Аланийы Республикӕ
Респу́блика Се́верная Осе́тия-Ала́ния
Република Северна Осетија-Аланија
Знамето на Северна Осетија
Грбот на Северна Осетија
Грбот на Северна Осетија
Знаме Грб
Положаба во Русија
Положаба во Русија
Држава: Русија
Федерален округ: Јужен
Површина: 7.953 км2
Население: 710.275 (2002.)
Главен град: Владикавказ
Густина на населението: 89 жит./км2

Население

уреди

Населението во Северна Осетија-Аланија во најголем процент се Осети, па Руси. Доминира православието, а во помал број има и припадници на исламот. Според пописот во 2002 вака изгледа етничката структура во Северна Осетија-Аланија:

Народ Во илјади.

(* Архивирано на 26 јануари 2012 г.)

Осети 445,3 (62,7 %)
Руси 164,7 (23,2 %)
Ингуши 21,4 (3,0 %)
Ерменци 17,1 (2,4 %)
Кумики 12,7 (1,8 %)
Грузијци 10,8 (1,5 %)
Украини 5,2
Чеченци 3,4
Кабардинци 2,8
Турци 2,8
Азербејџанци 2,4
Грци 2,3
Татари 2,1
Корејци 1,8
Роми 1,6
Белоруси 1,0