Кабардино-Балкарија

Кабардино-Балкарија (рус. Кабардино-Балкарская Республика) е автономна република во составот на Руската Федерација. Главен град е Наљчик. Претседател е Арсен Каноков (од септември 2005), премиер е Андреј Јарин (од јуни 2006).

Кабардино-Балкарская Республика
Къэбэрдей-Балъкъэр Республикэ
Къабарты-Малкъар Республика
Република Кабардино-Балкарија
Знаме на Кабардино-Балкарија
Знаме на Кабардино-Балкарија
Грбот на Кабардино-Балкарија
Грбот на Кабардино-Балкарија
Знаме Грб
Положба во Русија
Положба во Русија
Држава: Русија
Федерален округ: Јужен
Површина: 12.500 км2
Население: 894.014 (2006.)
Главен град: Наљчик
Густина на население: 71 жит./км2
Наљчик.

Географија уреди

Републиката се простира во основна на планините на Северен Кавказ, а додека северните деливи се во рамница.

  • Површина: 12 500 км2
  • Највисок врв: Елбрус (5 642 м).
  • Максимална должлина од север кон југ: 167 км.
  • Максимална должина од истока кон запад: 123 км.

Граници уреди

Реки уреди

Езера уреди

Население уреди

 
  • Население: 896,900. жиѕели (2005)
  • Густина: 71,8 жит./км2 (2005)
  • Градско население: 58,9 % (2005)

Повеќе од половината го сочинуваат Кабардинци — народ од черкеската (северозападната кавкаска група на народи), Русите — се четвртина од населението, додека Балкарците (народ од туркиската група на народи, кои зборуваат на јазик кој спаѓа во групата на туркиски јазици) се 11,6 %.

Народ Жители во илјади 2002.
Кабардинци 498,7 (55,3 %)
Руси 226,6 (25,1 %)
Балкарци 105,0 (11,6 %)
Осети 9,8 (1,1 %)
Турки 8,8
Украинци 7,6
Ерменци 5,3
Корејци 4,7
Чеченци 4,2
Германци 2,5
Роми 2,4
Турки-месхетинци 2,3
Азербејџанци 2,3
Лаки 1,8
Грузијци 1,7
Карачаевци 1,3
Ингуши 1,2
Белоруси 1,2
Евреи 1,1
нес се прикажани народи чиј вк.број изнесува помалку од 1000

Надворешни врски уреди

Предлошка:Ррусија