Светско првенство во ракомет за мажи 1993

Светско првенство во ракомет за мажи 1993 — 13. светско првенство во ракомет за мажи организирано од Меѓународната ракометна федерација (МРФ, IHF). Првенството се одржало во Шведска и траело од 10 март до 20 март 1993 година. Русија победила на турнирот.

Светско првенство во ракомет за мажи 1993
Податоци за турнирот
Домаќини Шведска
Датуми10–20 March 1993
Екипи16 (од 4 конфедерации)
Одржувалишта (во 7 градови-домаќини)
Конечен исход
Првак Русија (1 титула)
Второпласиран Франција
Третопласиран Шведска
Четвртопласиран Швајцарија
Статистикa за турнирот
Натпревари54
Дадени голови2451 (45.39 по натпр.)
Најдобар стрелец Марк Баумгартнер (ШВЕ)
 Кинг Шин Јон (КОР)
 Жозеф Елес (УНГ) (41 гола)

КвалификацииУреди

Натпреварување Слободни места Квалификувани
Домаќин 1   Шведска
Светско првенство во ракомет за мажи 1990 7   Русија
  Романија
  Шпанија
  Унгарија
  Чехословачка
  Германија
  Франција
Светско првенство во ракомет за мажи 1992 група B 5   Норвешка
  Австрија
  Исланд
  Швајцарија
  Данска
Азиско првенство во ракомет за мажи 1991 1   Јужна Кореја
Африканско првенство во ракомет за мажи 1992 1   Египет
Американски турнир во ракомет за мажи 1   САД

РепрезентацииУреди

Група A Група B Група C Група D
  Австрија   Франција   Унгарија   Данска
  Чехословачка   Норвешка   Исланд   Германија
  Египет   Романија   Шведска   Русија
  Шпанија   Швајцарија   САД   Јужна Кореја

Групна фазаУреди

Репрезентациите кои завршиле во првите три места од групите А & Б продолжуваат во групата 1 додека репрезентациите кои завршиле во првите три места од групите Ц и Д продолжуваат во групата 2.

Група AУреди

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Шпанија 3 2 1 0 58 48 +10 5
0   Чехословачка 3 1 1 1 61 60 +1 3
0   Египет 3 1 0 2 58 63 −5 2
0   Австрија 3 1 0 2 61 67 −6 2
10 март
18:00
Чехословачка   20–21   Египет Умео
(11–13)
10 март
20:00
Шпанија   22–15   Австрија Умео
(9–7)

12 март
18:00
Австрија   20–22   Чехословачка Умео
(8–12)
12 март
20:00
Египет   14–17   Шпанија Умео
(9–8)

13 март
14:00
Австрија   26–23   Египет Умео
(14–9)
13 март
16:00
Шпанија   19–19   Чехословачка Умео
(12–10)

Група BУреди

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Швајцарија 3 2 0 1 65 59 +6 4
0   Франција 3 2 0 1 68 68 0 4
0   Романија 3 1 1 1 56 56 0 3
0   Норвешка 3 0 1 2 51 57 −6 1
10 март
18:00
Франција   24–26   Швајцарија Карлстад
(10–8)
10 март
20:00
Романија   15–15   Норвешка Карлстад
(6–9)

12 март
18:00
Швајцарија   18–19   Романија Карлстад
(7–10)
12 март
20:00
Норвешка   20–21   Франција Карлстад
(11–10)

13 март
14:00
Норвешка   16–21   Швајцарија Карлстад
(9–10)
13 март
16:00
Романија   22–23   Франција Карлстад
(10–9)

Група CУреди

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Шведска 3 3 0 0 73 51 +22 6
0   Исланд 3 2 0 1 75 61 +14 4
0   Унгарија 3 1 0 2 73 63 +10 2
0   САД 3 0 0 3 53 99 −46 0
9 март
19:00
Шведска   21–16   Исланд Гетеборг
(9–9)
9 март
21:00
Унгарија   33–18   САД Гетеборг
(16–8)

11 март
18:00
Исланд   25–21   Унгарија Гетеборг
(11–8)
11 март
20:00
САД   16–32   Шведска Гетеборг
(9–13)

13 март
14:00
Исланд   34–19   САД Гетеборг
(14–7)
13 март
16:00
Шведска   20–19   Унгарија Гетеборг
(12–9)

Група DУреди

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Русија 3 2 1 0 78 55 +23 5
0   Германија 3 1 2 0 67 64 +3 4
0   Данска 3 0 2 1 54 62 −8 2
0   Јужна Кореја 3 0 1 2 59 77 −18 1
10 март
18:00
Русија   33–18   Јужна Кореја Малме
(17–6)
10 март
20:00
Германија   20–20   Данска Малме
(10–11)

12 март
18:00
Јужна Кореја   25–28   Германија Малме
(11–16)
12 март
20:00
Данска   18–26   Русија Малме
(10–13)

13 март
14:00
Јужна Кореја   16–16   Данска Малме
(10–9)
13 март
16:00
Русија   19–19   Германија Малме
(5–10)
Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Норвешка 3 2 1 0 94 66 +28 5
0   Австрија 3 2 1 0 86 71 +15 5
0   Јужна Кореја 3 1 0 2 92 90 +2 2
0   САД 3 0 0 3 62 107 −45 0
15 март Норвешка   30–28   Јужна Кореја Ескилстуна
(11–13)
15 март Австрија   31–19   САД Ескилстуна
(14–12)

16 март САД   15–41   Норвешка Ескилстуна
(6–22)
16 март Јужна Кореја   29–32   Австрија Ескилстуна

18 март Австрија   23–23   Норвешка Ескилстуна
(12–13)
18 март САД   28–35   Јужна Кореја Ескилстуна
(16–18)

Главна фазаУреди

Група 1Уреди

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Франција 5 4 0 1 115 103 +12 8
0   Швајцарија 5 3 0 2 121 118 +3 6
0   Шпанија 5 2 1 2 105 101 +4 5
0   Чехословачка 5 2 1 2 104 110 −6 5
0   Романија 5 2 0 3 105 110 −5 4
0   Египет 5 1 0 4 100 108 −8 2
15 март
16:00
Египет   23–26   Швајцарија Халмстад
(9–12)
15 март
18:00
Шпанија   20–16   Романија Халмстад
(11–7)
15 март
20:00
Чехословачка   18–26   Франција Халмстад
(7–13)

16 март
16:00
Романија   27–26   Египет Халмстад
(14–8)
16 март
18:00
Швајцарија   23–24   Чехословачка Халмстад
(13–10)
16 март
20:00
Франција   23–21   Шпанија Халмстад
(9–12)

18 март
16:00
Египет   16–19   Франција Халмстад
(7–11)
18 март
18:00
Чехословачка   23–21   Романија Халмстад
(11–12)
18 март
20:00
Шпанија   28–29   Швајцарија Халмстад
(10–16)

Група 2Уреди

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Русија 5 4 1 0 131 98 +33 9
0   Шведска 5 4 0 1 108 101 +7 8
0   Германија 5 2 2 1 100 100 0 6
0   Исланд 5 2 0 3 103 114 −11 4
0   Данска 5 1 1 3 102 117 −15 3
0   Унгарија 5 0 0 5 104 118 −14 0
15 март
16:00
Унгарија   22–29   Русија Стокхолм
(10–15)
15 март
18:00
Исланд   16–23   Германија Стокхолм
(5–10)
15 март
20:00
Шведска   23–20   Данска Стокхолм
(13–9)

16 март
18:00
Данска   22–21   Унгарија Стокхолм
(11–12)
16 март
20:00
Русија   27–19   Исланд Стокхолм
(12–9)
17 март
19:00
Германија   16–24   Шведска Стокхолм
(7–9)

18 март
16:00
Унгарија   21–22   Германија Стокхолм
(7–12)
18 март
18:00
Исланд   27–22   Данска Стокхолм
(13–7)
18 март
20:00
Шведска   20–30   Русија Стокхолм
(8–11)

Натпревар за 11 местоУреди

19 март
18:00
Египет   25–29   Унгарија Стокхолм
(13–12)

Натпревар за 9 местоУреди

19 март
20:00
Романија   23–27   Данска Стокхолм
(13–14)

Натпревар за 7 местоУреди

20 март
12:00
Чехословачка   22–21   Исланд Стокхолм
(8–11)

Натпревар за 5 местоУреди

20 март
14:00
Шпанија   29–26   Германија Стокхолм
(16–13)

Натпревар за 3 местоУреди

20 март
16:00
Швајцарија   19–26   Шведска Стокхолм
(16–13)

ФиналеУреди

20 март
18:00
Франција   19–28   Русија Стокхолм
(11–13)

ТабелаУреди

    Русија
    Франција
    Шведска
4   Швајцарија
5   Шпанија
6   Германија
7   Чехословачка
8   Исланд
9   Данска
10   Романија
11   Унгарија
12   Египет
13   Норвешка
14   Австрија
15   Јужна Кореја
16   САД

СтатистикаУреди

Најдобри стрелциУреди

Име Голови
1. Марк Бумгартнер (SWI) 41
1. Kyung-Shin Yoon (KOR) 41
1. Јозеф Елес (HUN) 41
4. Валериј Гопин (RUS) 39
5. Матео Гаралда (ESP) 38
6. Сигурдур Валур Свеинсон (ISL) 37
7. Самех Абделварет (EGY) 36
7. Васили Кудинов (RUS) 36
7. Магнус Андерсон (SWE) 36
10. Андреас Дитерт (AUT) 33

Најдобри голманиУреди

Име
1. Лоренцо Рихо (ESP)
2. Томас Свенсон (SWE)
3. Матс Олсон (SWE)
4. Андреј Лавров (RUS)
5. Љубомир Свајлен (SVK)
6. Евалд Хуменбергер (GER)
7. Петер Хурлиман (SWI)
8. Андреас Тиел (GER)
9. Гундмундур Храфнкелсон (ISL)
10. Сорин Тоаксен (ROM)

Надворешни врскиУреди