Светско првенство во ракомет за мажи 1990

Светско првенство во ракомет за мажи 1990 — 12. светско првенство во ракомет за мажи организирано од Меѓународната ракометна федерација (МРФ, IHF). Првенството се одржало во Чехословачка и траело од 28 февруари до 10 март 1990 година. Шведска победила на турнирот.

Светско првенство во ракомет за мажи 1990
Податоци за првенството
Домаќини Чехословачка
Траење28 февруари – 10 март
Репрезентации16 (од 4 конфедерации)
Одржувалишта (во 6 градови-домаќини)
Конечен исход
Прваци Шведска (3 титула)
Второпласиран СССР
Третопласиран Романија
Четвртопласиран Југославија
Статистики за првенството
Натпревари54
Дадени голови2443 (45.24 по натпр.)
Најуспешни стрелциКуба Жулиан Дуаранона
СССР Александр Тучкин (55 гола)
Најдобар играчФранција Џексон Ричардсон

КвалификацииУреди

Натпреварување Слободни места Квалификувани
Домаќин 1   Чехословачка
Летни олимписки игри 1988 6   СССР
  Јужна Кореја
  Југославија
  Унгарија
  Шведска
  Источна Германија
Светско првенство во ракомет за мажи 1989 Група B 6   Исланд
  Полска
  Романија
  Шпанија
  Франција
  Швајцарија
Азиско првенство во ракомет за мажи 1989 1   Јапонија
Африканско првенство во ракомет за мажи 1989 1   Алжир
Пан-американско првенство во ракомет за мажи 1989 1   Куба

РепрезентацииУреди

Група A Група B Група C Група D
  Алжир   Чехословачка   Куба   Источна Германија
  Франција   Романија   Исланд   Јапонија
  Унгарија   Јужна Кореја   Шпанија   Полска
  Шведска   Швајцарија   Југославија   СССР

Групна фазаУреди

Група AУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1   Шведска 3 3 0 0 71 57 +14 6 Главна фаза
2   Унгарија 3 2 0 1 61 59 +2 4
3   Франција 3 1 0 2 59 65 −6 2
4   Алжир 3 0 0 3 55 65 −10 0 Ranking round
Извор: IHF
28 февруари 1990 Унгарија   19–18   Франција П’лзењ
(9–7)

28 февруари 1990 Шведска   20–19   Алжир П’лзењ
(11–8)

1 март 1990 Алжир   16–22   Унгарија П’лзењ
(7–11)

1 март 1990 Франција   18–26   Шведска П’лзењ
(9–13)

3 март 1990 Унгарија   20–25   Шведска П’лзењ
(8–14)

3 март 1990 Франција   23–20   Алжир П’лзењ
(7–7)

Група BУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1   Романија 3 3 0 0 75 57 +18 6 Главна фаза
2   Јужна Кореја 3 1 0 2 69 72 −3 2
3   Чехословачка 3 1 0 2 58 62 −4 2
4   Швајцарија 3 1 0 2 46 57 −11 2 Ranking round
Извор: IHF
28 февруари 1990 Јужна Кореја   24–26   Романија Прешов
(12–12)

28 февруари 1990 Чехословачка   12–13   Швајцарија Прешов
(5–7)

1 март 1990 Швајцарија   17–21   Јужна Кореја Прешов
(5–11)

1 март 1990 Романија   25–17   Чехословачка Прешов
(11–9)

3 март 1990 Јужна Кореја   24–29   Чехословачка Прешов
(10–17)

3 март 1990 Романија   24–16   Швајцарија Прешов
(12–8)

Група CУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1   Шпанија 3 3 0 0 66 61 +5 6 Главна фаза
2   Југославија 3 2 0 1 72 65 +7 4
3   Исланд 3 1 0 2 65 69 −4 2
4   Куба 3 0 0 3 76 84 −8 0 Ranking round
Извор: IHF
28 февруари 1990 Југославија   17–18   Шпанија Злин
(9–6)

28 февруари 1990 Исланд   27–23   Куба Злин
(17–8)

1 март 1990 Куба   27–28   Југославија Злин
(14–16)

1 март 1990 Шпанија   19–18   Исланд Злин
(11–11)

3 март 1990 Југославија   27–20   Исланд Злин
(10–11)

3 март 1990 Шпанија   29–26   Куба Злин
(12–10)

Група DУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1   СССР 3 3 0 0 95 56 +39 6 Главна фаза
2   Источна Германија 3 2 0 1 70 73 −3 4
3   Полска 3 1 0 2 63 68 −5 2
4   Јапонија 3 0 0 3 55 86 −31 0 Ranking round
Извор: IHF
28 февруари 1990 СССР   26–21   Полска Жилина
(13–9)

28 февруари 1990 Источна Германија   26–22   Јапонија Жилина
(18–7)

1 март 1990 Јапонија   16–35   СССР Жилина
(14–16)

1 март 1990 Полска   17–25   Источна Германија Жилина
(9–9)

3 март 1990 СССР   34–19   Источна Германија Жилина
(15–10)

3 март 1990 Полска   25–17   Јапонија Жилина
(12–11)

Ranking roundУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод.
13   Швајцарија 3 3 0 0 76 56 +20 6
14   Куба 3 1 1 1 69 72 −3 3
15   Јапонија 3 1 0 2 53 65 −12 2
16   Алжир 3 0 1 2 58 63 −5 1
Извор: IHF
5 март 1990 Алжир   20–20   Куба Злин
(8–11)

5 март 1990 Швајцарија   22–12   Јапонија Злин
(15–3)

6 март 1990 Јапонија   21–20   Алжир Злин
(10–10)

6 март 1990 Куба   26–32   Швајцарија Злин
(11–16)

8 март 1990 Алжир   18–22   Швајцарија Злин
(10–14)

8 март 1990 Куба   23–20   Јапонија Злин
(10–13)

Главна фазаУреди

Група IУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1   Шведска 5 4 0 1 130 101 +29 8 Финале
2   Романија 5 4 0 1 117 105 +12 8 Натпревар за 3 место
3   Унгарија 5 3 1 1 110 108 +2 7 Натпревар за 5 место
4   Чехословачка 5 1 2 2 107 116 −9 4 Натпревар за 7 место
5   Франција 5 1 1 3 109 115 −6 3 Натпревар за 9 место
6   Јужна Кореја 5 0 0 5 119 147 −28 0 Натпревар за 1 место
Извор: IHF
5 март 1990 Шведска   26–20   Чехословачка Острава
(15–9)

5 март 1990 Унгарија   27–24   Јужна Кореја Острава
(14–11)

5 март 1990 Франција   21–25   Романија Острава
(11–12)

6 март 1990 Чехословачка   21–21   Франција Острава
(9–9)

6 март 1990 Романија   21–24   Унгарија Острава
(10–13)

6 март 1990 Јужна Кореја   23–34   Шведска Острава
(7–17)

7 март 1990 Франција   31–24   Јужна Кореја Острава
(13–12)

7 март 1990 Унгарија   20–20   Чехословачка Острава
(8–10)

7 март 1990 Шведска   19–20   Романија Острава
(9–12)

Група IIУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1   СССР 5 5 0 0 148 109 +39 10 Финале
2   Југославија 5 3 0 2 120 102 +18 6 Натпревар за 3 место
3   Шпанија 5 3 0 2 109 114 −5 6 Натпревар за 5 место
4   Источна Германија 5 2 0 3 106 111 −5 4 Натпревар за 7 место
5   Исланд 5 1 0 4 101 117 −16 2 Натпревар за 9 место
6   Полска 5 1 0 4 102 133 −31 2 Натпревар за 11 место
Извор: IHF
5 март 1990 Шпанија   24–17   Полска Братислава
(12–10)

5 март 1990 Југославија   21–20   Источна Германија Братислава
(9–11)

5 март 1990 Исланд   19–27   СССР Братислава
(8–14)

6 март 1990 СССР   24–22   Југославија Братислава
(11–8)

6 март 1990 Полска   27–25   Исланд Братислава
(11–13)

6 март 1990 Источна Германија   25–20   Шпанија Братислава
(9–11)

7 март 1990 Шпанија   28–37   СССР Братислава
(14–17)

7 март 1990 Југославија   33–20   Полска Братислава
(18–10)

7 март 1990 Исланд   19–17   Источна Германија Братислава
(8–12)

Финална фазаУреди

Натпревар за 11 местоУреди

9 март 1990
17:30
Јужна Кореја   27–33   Полска Прага
(13–13)

Натпревар за 9 местоУреди

10 март 1990
09:00
Франција   29–23   Исланд Прага
(15–11)

Натпревар за 7 местоУреди

10 март 1990
11:00
Чехословачка   17–16   Источна Германија Прага
(8–6)

Натпревар за 5 местоУреди

9 март 1990
20:00
Унгарија   19–23   Шпанија Прага
(8–10)

Натпревар за 3 местоУреди

10 март 1990
13:30
Романија   27–21   Југославија Прага
(10–12)

ФиналеУреди

10 март 1990
16:30
Шведска   27–23   СССР Прага
(11–12)

ТабелаУреди

Место Репрезентација Коментар
    Шведска Квалификувана за Летните олимписки игри 1992
    СССР Квалификувана за Летните олимписки игри 1992
    Романија Квалификувана за Летните олимписки игри 1992
4   Југославија Квалификувана за Летните олимписки игри 1992, но казнета од политички причини
5   Шпанија Квалификувана за Летните олимписки игри 1992 како домаќин
6   Унгарија Квалификувана за Летните олимписки игри 1992
7   Чехословачка Квалификувана за Летните олимписки игри 1992
8   Источна Германија Квалификувана за Летните олимписки игри 1992
9   Франција Квалификувана за Летните олимписки игри 1992
10   Исланд Квалификувана за Летните олимписки игри 1992 , зазимајќи го местото на Југославија
11   Полска
12   Јужна Кореја
13   Швајцарија
14   Куба
15   Јапонија
16   Алжир

Најдобри стрелциУреди

Место Име Голови
1   Жулиан Дуаранона 55
  Александр Тучкин
3   Је-Хуан Ким 50
4   Фелипе Дебуру 39
5   Ирфан Смајлагиќ 38
6   Јафар Белхосин 37
  Маријан Думитру
8   Хавиер Хабанас 36
  Алекс Франк
  Ласло Мароси
  Богдан Вента

Надворешни врскиУреди