Светско првенство во ракомет за мажи 1986

Светско првенство во ракомет за мажи 1986 — 11-то Светско првенство во ракомет за мажи кое се одржало во Швајцарија. На турнирот вкупно учествувале 16 репрезентации.

Светско првенство во ракомет за мажи 1986
1986 World Cup Handball Poster.png
Податоци за првенството
Домаќини Швајцарија
Траење25 февруари – 8 март
Репрезентации16 (од 4 конфедерации)
Конечен исход
Прваци Југославија (1 титула)
Второпласиран Унгарија
Третопласиран Источна Германија
Четвртопласиран Шведска
Статистики за првенството
Натпревари54
Дадени голови2388 (44.22 по натпр.)

Златниот медал го освоила репрезентацијата на Југославија, победувајќи ја Унгарија во финалето, додека бронзениот медал го освоила Источна Германија.

КвалификацииУреди

Натпреварување Број на квалификувани Квалификувани
Домаќин 1   Швајцарија
Летни олимписки игри 1984 6   Југославија
  Западна Германија
  Романија
  Данска
  Шведска
  Исланд
Светско првенство во ракомет 1985 Група B 6   Источна Германија
  СССР
  Полска
  Чехословачка
  Унгарија
  Шпанија
Азиски квалификациски турнир 1   Јужна Кореја
Африканско првенство во ракомет за мажи 1985 1   Алжир
Пан-Американски игри 1985 1   Куба

ЕкипиУреди

Група A Група B Група C Група D
  Куба   Полска   Чехословачка   Алжир
  Источна Германија   Шпанија   Исланд   Данска
  СССР   Швајцарија   Романија   Унгарија
  Југославија   Западна Германија   Јужна Кореја   Шведска

Прва фазаУреди

Група AУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1   Југославија 3 3 0 0 80 70 +10 6 Главна фаза
2   Источна Германија 3 2 0 1 71 64 +7 4
3   СССР 3 1 0 2 73 72 +1 2
4   Куба 3 0 0 3 75 93 −18 0 Пласманска фаза
Извор: IHF
25 февруари 1986
19:00
Источна Германија   28–24   Куба Арау
(15–11)

25 февруари 1986
20:45
Југославија   26–22   СССР Арау
(13–11)

27 февруари 1986
18:15
Југославија   32–28   Куба Давос
(15–13)

27 февруари 1986
20:00
Источна Германија   23–18   СССР Давос
(10–13)

28 февруари 1986
19:00
Југославија   22–20   Источна Германија Луцерн
(10–9)

28 февруари 1986
20:45
СССР   33–23   Куба Луцерн
(13–12)

Група BУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1   Западна Германија 3 3 0 0 57 51 +6 6 Главна фаза
2   Швајцарија 3 1 1 1 50 50 0 3
3   Шпанија 3 0 2 1 49 53 −4 2
4   Полска 3 0 1 2 57 59 −2 1 Пласманска фаза
Извор: IHF
25 февруари 1986
20:00
Швајцарија   15–15   Шпанија Сент Гален
(4–8)

25 февруари 1986
20:45
Западна Германија   21–20   Полска Цирих
(8–8)

26 февруари 1986
20:00
Швајцарија   18–17   Полска Сент Гален
(10–11)

26 февруари 1986
20:45
Западна Германија   18–14   Шпанија Берн
(11–8)

28 февруари 1986
20:45
Полска   20–20   Шпанија Винтерхур
(11–12)

28 февруари 1986
20:45
Западна Германија   18–17   Швајцарија Базел
(8–10)

Група CУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1   Јужна Кореја 3 2 0 1 76 65 +11 4 Главна фаза
2   Романија 3 2 0 1 68 64 +4 4
3   Исланд 3 2 0 1 65 71 −6 4
4   Чехословачка 3 0 0 3 58 67 −9 0 Пласманска фаза
Извор: IHF
25 февруари 1986
19:00
Исланд   21–30   Јужна Кореја Женева
(9–13)

25 февруари 1986
20:45
Романија   23–18   Чехословачка Женева
(8–9)

26 февруари 1986
19:00
Исланд   19–18   Чехословачка Берн
(10–8)

26 февруари 1986
20:45
Романија   22–21   Јужна Кореја Шо де Фон
(15–9)

28 февруари 1986
19:00
Романија   23–25   Исланд Берн
(13–11)

28 февруари 1986
19:00
Јужна Кореја   25–22   Чехословачка Винтерхур
(10–13)

Група DУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1   Унгарија 3 3 0 0 71 62 +9 6 Главна фаза
2   Шведска 3 2 0 1 70 60 +10 4
3   Данска 3 1 0 2 69 67 +2 2
4   Алжир 3 0 0 3 53 74 −21 0 Пласманска фаза
Извор: IHF
25 февруари 1986
18:00
Шведска   24–16   Алжир Женева
(11–8)

25 февруари 1986
19:00
Унгарија   25–21   Данска Цирих
(11–8)

27 февруари 1986
19:00
Данска   27–18   Алжир Цирих
(13–8)

27 февруари 1986
20:45
Унгарија   23–22   Шведска Цирих
(9–12)

28 февруари 1986
19:00
Унгарија   23–19   Алжир Базел
(12–13)

28 февруари 1986
20:45
Шведска   24–21   Данска Берн
(12–11)

Пласманска фазаУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод.
13   Чехословачка 3 3 0 0 74 64 +10 6
14   Полска 3 2 0 1 77 69 +8 4
15   Куба 3 1 0 2 71 78 −7 2
16   Алжир 3 0 0 3 66 77 −11 0
Извор: IHF
2 март 1986
17:00
Куба   23–27   Чехословачка Золотурн
(9–16)

2 март 1986
17:00
Полска   28–23   Алжир Шо де Фон
(13–6)

4 март 1986
19:00
Куба   25–24   Алжир Женева
(10–16)

4 март 1986
19:00
Полска   22–23   Чехословачка Винтерхур
(13–10)

6 март 1986
19:00
Чехословачка   24–19   Алжир Арау

6 март 1986
19:00
Полска   27–23   Куба Луцерн

Главна фазаУреди

Група IУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1   Југославија 5 5 0 0 112 95 +17 10 Финале
2   Источна Германија 5 3 0 2 109 92 +17 6 Натпревар за 3 место
3   Шпанија 5 2 1 2 92 87 +5 5 Натпревар за 5 место
4   Западна Германија 5 2 0 3 88 97 −9 4 Натпревар за 7 место
5   СССР 5 2 0 3 104 109 −5 4 Натпревар за 9 место
6   Швајцарија 5 0 1 4 82 107 −25 1 Натпревар за 11 место
Извор: IHF
2 март 1986
16:30
Источна Германија   23–16   Швајцарија Базел
(11–6)

2 март 1986
16:30
СССР   23–20   Западна Германија Цирих
(8–10)

2 март 1986
16:30
Југославија   18–17   Шпанија Берн
(10–8)

4 март 1986
19:00
Источна Германија   24–15   Западна Германија Олтен
(11–7)

4 март 1986
20:45
Швајцарија   19–27   Југославија Олтен
(7–15)

4 март 1986
20:45
СССР   17–25   Шпанија Женева
(8–11)

6 март 1986
20:45
Југославија   19–17   Западна Германија Луцерн
(9–8)

6 март 1986
20:45
Источна Германија   19–21   Шпанија Берн
(13–11)

6 март 1986
20:45
СССР   24–15   Швајцарија Сент Гален
(8–8)

Група IIУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1   Унгарија 5 5 0 0 122 108 +14 10 Финале
2   Шведска 5 4 0 1 112 93 +19 8 Натпревар за 3 место
3   Исланд 5 2 0 3 114 117 −3 4 Натпревар за 5 место
4   Данска 5 2 0 3 107 117 −10 4 Натпревар за 7 место
5   Романија 5 1 0 4 78 93 −15 2 Натпревар за 9 место
6   Јужна Кореја 5 1 0 4 132 137 −5 2 Натпревар за 11 место
Извор: IHF
2 март 1986
14:35
Романија   20–25   Шведска Арау
(11–11)

2 март 1986
14:45
Исланд   20–21   Унгарија Цирих
(12–11)

2 март 1986
16:30
Јужна Кореја   27–31   Данска Арау
(17–18)

4 март 1986
19:00
Исланд   25–16   Данска Луцерн
(10–10)

4 март 1986
20:45
Романија   17–19   Унгарија Олтен
(9–10)

4 март 1986
20:45
Јужна Кореја   26–29   Шведска Винтерхур
(15–12)

6 март 1986
19:00
Јужна Кореја   28–34   Унгарија Сент Гален
(16–16)

6 март 1986
19:00
Исланд   23–27   Шведска Берн
(9–15)

6 март 1986
20:45
Романија   16–18   Данска Арау
(7–10)

Финална фазаУреди

Натпревар за 11 местоУреди

8 март 1986
14:30
Предлошка:Country data SWI 27–22   Јужна Кореја Цирих
(14–11)

Натпревар за 9 местоУреди

7 март 1986
19:00
Романија   25–21   СССР Олтен
(12–10)

Натпревар за 7 местоУреди

7 март 1986
19:00
Западна Германија   25–18   Данска Базел
(11–10)

Натпревар за 5 местоУреди

7 март 1986
20:45
Шпанија   24–22   Исланд Олтен
(10–10)

Натпревар за 3 местоУреди

7 март 1986
20:45
Источна Германија   24–23   Шведска Базел
(13–11)

ФиналеУреди

8 март 1986
16:30
Југославија   24–22   Унгарија Цирих
(12–12)
Извештај

ТабелаУреди

    Југославија
    Унгарија
    Источна Германија
4   Шведска
5   Шпанија
6   Исланд
7   Западна Германија
8   Данска
9   Романија
10   СССР
11   Швајцарија
12   Јужна Кореја
13   Чехословачка
14   Полска
15   Куба
16   Алжир
Се квалификува за Летните олимписки игри 1988
Се квалификува за Светско првенство 1987 Група B

Надворешни врскиУреди