Светско првенство во ракомет за мажи

Светско првенство во ракомет за мажи — меѓународно ракометно првенство во организција на Меѓународната ракометна федерација почнувајќи од 1938 г.

Моментална сезона или издание:
Светско првенство во ракомет за мажи 2021
Спортракомет
Основана1938
Број на екипи24
Континентмеѓународен (МРФ)
Тековен првак Шпанија

Првенства уреди

Првото светско првенство се одиграло во 1938 г. и во него учествувале четири европски репрезентации. Низ историјата, во првенството доминираат европски екипии, дотолку што досега ниедна неевропска екипа нема освоено ниеден медал.

Во текот на годините е изменета и организацијата на првенството. Во прво време имало групни натпревари во прелиминарниот и главниот круг, но подоцна втората фаза на групни натпревари е заменета со елиминации.

Година Домаќин I место III место
Злато Исход Сребро Бронза Исход IV место
1938  
Германија
 
Германија
БС  
Австрија
 
Шведска
БС  
Данска
1954  
Шведска
 
Шведска
17–14  
Западна Германија
 
Чехословачка
24–11  
Швајцарија
1958  
Источна Германија
 
Шведска
22–12  
Чехословачка
 
Германија1
16–13  
Данска
1961  
Западна Германија
 
Романија
9–8
по 2 продол.
 
Чехословачка
 
Шведска
17–14  
Германија1
1964  
Чехословачка
 
Романија
25–22  
Шведска
 
Чехословачка
22–15  
Западна Германија
1967  
Шведска
 
Чехословачка
14–11  
Данска
 
Романија
21–19
продол.
 
СССР
1970  
Франција
 
Романија
13–12
по 2 продол.
 
Источна Германија
 
Југославија
29–12  
Данска
1974  
Источна Германија
 
Романија
14–12  
Источна Германија
 
Југославија
18–16  
Полска
1978  
Данска
 
Западна Германија
20–19  
СССР
 
Источна Германија
19–15  
Данска
1982  
Западна Германија
 
СССР
30–27
продол.
 
Југославија
 
Полска
23–22  
Данска
1986  
Швајцарија
 
Југославија
24–22  
Унгарија
 
Источна Германија
24–23  
Шведска
1990  
Чехословачка
 
Шведска
27–23  
СССР
 
Романија
27–21  
Југославија
1993  
Шведска
 
Русија
28–19  
Франција
 
Шведска
26–19  
Швајцарија
1995  
Исланд
 
Франција
23–19  
Хрватска
 
Шведска
26–20  
Германија
1997  
Јапонија
 
Русија
23–21  
Шведска
 
Франција
28–27  
Унгарија
1999  
Египет
 
Шведска
25–24  
Русија
 
Југославија
27–24  
Шпанија
2001  
Франција
 
Франција
28–25
продол.
 
Шведска
 
Југославија
27–17  
Египет
2003  
Португалија
 
Хрватска
34–31  
Германија
 
Франција
27–22  
Шпанија
2005  
Тунис
 
Шпанија
40–34  
Хрватска
 
Франција
26–25  
Тунис
2007  
Германија
 
Германија
29–24  
Полска
 
Данска
34–27  
Франција
2009  
Хрватска
 
Франција
24–19  
Хрватска
 
Полска
31–23  
Данска
2011  
Шведска
 
Франција
37–35
продол.
 
Данска
 
Шпанија
24–23  
Шведска
2013  
Шпанија
 
Шпанија
35–19  
Данска
 
Хрватска
31–26  
Словенија
2015  
Катар
2017  
Франција
2019   Данска
  Германија
  • 1: Германија испратила обединета екипа составена од играчи од Источна и Западна Германија.
  • Египет и Тунис се единствените неевропски репрезентации што стигнале до полуфинале (во 2001 и 2004). Обете го зазеле 4. место.

Медали уреди

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   Шведска 4 3 4 11
2   Франција 4 1 3 8
3   Романија 4 0 2 6
4   Русија[1] 3 3 0 6
5   Германија 3 2 1 6
6   Шпанија 2 0 1 3
7   Хрватска 1 3 1 5
8   Чешка[2] 1 2 2 5
9   Југославија 1 1 2 6
10   Данска 0 3 1 4
11   Источна Германија 0 2 2 4
12   Полска 0 1 2 3
13   Австрија 0 1 0 1
  Унгарија 0 1 0 1
14   Србија[3] 0 0 2 2

Список на домаќини уреди

Ова се земјите кои досега биле домаќини на првенствата. Наведени се по бројот на првенства што ги одржале како домаќин:

Првенства Домаќин Година
7   Германија 1938, 1958, 1961, 1974, 1982, 2007, 2019
4   Шведска 1954, 1967, 1993, 2011
3   Франција 1970, 2001, 2017
2   Чехословачка 1964, 1990
2   Данска 1978, 2019
1   Хрватска 2009
1   Египет 1999
1   Исланд 1995
1   Јапонија 1997
1   Португалија 2003
1   Катар 2015
1   Шпанија 2013
1   Швајцарија 1986
1   Тунис 2005

Учества на репрезентациите уреди

Репрезентација  
1938
(4)
 
1954

(6)
 
1958

(16)
 
1961

(12)
 
1964

(16)
 
1967

(16)
 
1970

(16)
 
1974

(16)
 
1978

(16)
 
1982

(16)
 
1986

(16)
 
1990

(16)
 
1993

(16)
 
1995

(24)
 
1997

(24)
 
1999

(24)
 
2001

(24)
 
2003

(24)
 
2005

(24)
 
2007

(24)
 
2009

(24)
 
2011

(24)
 
2013

(24)
 
2015

(24)
 
2017

(24)
Вкупно
  Алжир - - - - - - - 15. - 16. 16. 16. - 16. 17. 15. 13. 18. 17. - 19. 15. 17. К - 14
  Ангола - - - - - - - - - - - - - - - - - - 20. 21. - - - - - 2
  Аргентина - - - - - - - - - - - - - - 22. 21. 15. 17. 18. 16. 18. 12. 18. К - 10
  Австралија - - - - - - - - - - - - - - - 24. - 21. 24. 24. 24. 24. 24. - - 7
  Австрија 2. - 11. - - - - - - - - - 14. - - - - - - - - 18. - К - 5
  Бахреин - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 23. - - - 1
  Белорусија - - - - - - - - - - - - - 9. - - - - - - - - 15. К - 3
  Босна и Херцеговина - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - К - 1
  Бразил - - 15. - - - - - - - - - - 24. 24. 16. 19. 22. 19. 19. 21. 21. 13. К - 12
  Бугарија - - - - - - - 11. 14. - - - - - - - - - - - - - - - - 2
  Канада - - - - - 16. - - 15. - - - - - - - - - 23. - - - - - - 3
  Чиле - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 22. 23. К - 3
  Кина - - - - - - - - - - - - - - 20. 20. - - - - - - - - - 2
  Хрватска - - - - - - - - - - - - - 2. 13. 10. 9. 1. 2. 5. 2. 5. 3. К - 11
  Куба - - - - - - - - - 13. 15. 14. - 13. 14. 8. - - - - 20. - - - - 7
  Чехословачка - 3. 2. 2. 3. 1. 7. 6. 11. 10. 13. 7. 7. - - - - - - - - - - - - 12
  Чешка - - - - - - - - - - - - - 8. 11. - 18. - 10. 12. - - - К - 6
  Данска 4. 5. 4. 5. 7. 2. 4. 8. 4. 4. 8. - 9. 19. - 9. - 9. 13. 3. 4. 2. 2. К - 21
  Источна Германија - - - - 10. 9. 2. 2. 3. 6. 3. 8. - - - - - - - - - - - - - 8
  Египет - - - - 14. - - - - - - - 12. 6. 6. 7. 4. 15. 14. 17. 14. 14. 16. К - 13
Репрезентација 1938 1954 1958 1961 1964 1967 1970 1974 1978 1982 1986 1990 1993 1995 1997 1999 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 2015 2017 Вкупно
  Финска - - 14. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
  Франција - 6. 9. 8. 13. 10. 12. - 16. - - 9. 2. 1. 3. 6. 1. 3. 3. 4. 1. 1. 6. К - 20
  Германија 1. 2. 3. 4. 4. 6. 5. 9. 1. 7. 7. - 6. 4. - 5. 8. 2. 9. 1. 5. 11. 5. К - 22
  Грција - - - - - - - - - - - - - - - - - - 6. - - - - - - 1
  Гренланд - - - - - - - - - - - - - - - - 20. 24. - 22. - - - - - 3
  Унгарија - - 7. - 8. 8. 8. 7. 9. 9. 2. 6. 11. 17. 4. 11. - 6. - 9. 6. 7. 8. - - 18
  Исланд - - 10. 6. 9. - 11. 14. 13. - 6. 10. 8. 14. 5. - 11. 7. 15. 8. - 6. 12. К - 18
  Иран - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - К - 1
  Италија - - - - - - - - - - - - - - 18. - - - - - - - - - - 1
  Јапонија - - - 12. 16. 11. 10. 12. 12. 14. - 15. - 23. 15. - - - 16. - - 16. - - - 12
  Кувајт - - - - - - - - - 15. - - - 20. - 19. 23. 20. 22. 18. 22. - - - - 8
  Литванија - - - - - - - - - - - - - - 10. - - - - - - - - - - 1
  Луксембург - - 16. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
  Македонија - - - - - - - - - - - - - - - 18. - - - - 11. - 14. К - 4
  Црна Гора - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 22. - - 1
  Мароко - - - - - - - - - - - - - 22. 23. 17. 22. 23. - 20. - - - - - 6
  Холандија - - - 11. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
  Нигерија - - - - - - - - - - - - - - - 23. - - - - - - - - - 1
  Норвешка - - 6. 7. 11. 13. 13. - - - - - 13. - 12. 13. 14. - 7. 13. 9. 9. - - - 13
Репрезентација 1938 1954 1958 1961 1964 1967 1970 1974 1978 1982 1986 1990 1993 1995 1997 1999 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 2015 2017 Вкупно
  Полска - - 5. - - 12. 14. 4. 6. 3. 14. 11. - - - - - 10. - 2. 3. 8. 9. К - 14
  Португалија - - - - - - - - - - - - - - 19. - 16. 12. - - - - - - - 3
  Катар - - - - - - - - - - - - - - - - - 16. 21. 23. - - 20. К - 5
  Романија - - 13. 1. 1. 3. 1. 1. 7. 5. 9. 3. 10. 10. - - - - - - 15. 19. - - - 14
  Русија - - - - - - - - - - - - 1. 5. 1. 2. 6. 5. 8. 6. 16. - 7. К - 11
  Саудиска Арабија - - - - - - - - - - - - - - 21. 22. 21. 19. - - 23. - 19. К - 7
  Србија - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 8. 10. 10. - - 3
  Словачка - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 10. 17. - - - 2
  Словенија - - - - - - - - - - - - - 18. - - 17. 11. 12. 10. - - 4. К - 7
  Јужна Кореја - - - - - - - - - - 12. 12. 15. 12. 8. 14. 12. - - 15. 12. 13. 21. - - 11
  СССР - - - - 5. 4. 9. 5. 2. 1. 10. 2. - - - - - - - - - - - - - 8
  Шпанија - - 12. - - - - 13. 10. 8. 5. 5. 5. 11. 7. 4. 5. 4. 1. 7. 13. 3. 1. К - 18
  Шведска 3. 1. 1. 3. 2. 5. 6. 10. 8. 11. 4. 1. 3. 3. 2. 1. 2. 13. 11. - 7. 4. - К - 22
  Швајцарија - 4. - 10. 12. 14. 15. - - 12. 11. 13. 4. 7. - - - - - - - - - - - 10
  Тунис - - - - - 15. - - - - - - - 15. 16. 12. 10. 14. 4. 11. 17. 20. 11. К - 12
  Украина - - - - - - - - - - - - - - - - 7. - - 14. - - - - - 2
  САД - - - - 15. - 16. 16. - - - - 16. 21. - - 24. - - - - - - - - 6
  Југославија - - 8. 9. 6. 7. 3. 3. 5. 2. 1. 4. - - - - - - - - - - - - - 10

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Русија се смета за наследник на достигнувањата на СССР (1 златен и 2 сребрени медали)
  2. Чешка се смета за наследник на достигнувањата на Чехословачка (1 златен, 2 сребрени и 2 бронзени медали)
  3. Србија се смета за наследник на достигнувањата на СЦГ (2 бронзени медали)

Надворешни врски уреди