Утараканд (порано: Утаранчал) е сојузна држава во северна Индија со површина од 53.566 км2 и 8.479.562 жители.

Утараканд
Утараканд или Утаранчал - उत्तराखण्ड или उत्तराखंड
Држава: Индија
Главен град: Дерадун
Површина: 53.566 км2
Население: 8.479.562
Густина на население: 158 жит./км2
Јазик: хинди, кумаони, гархвали
Религија:
Мрежно место: [1] Архивирано на 25 јуни 2005 г.
Мапа
Положбата на Утараканд во Индија
Положбата на Утараканд во Индија