Разговор со корисник:Bogorm/Архив2

Додај расправа
Тековни разговори
Ова е архива на минати разговори. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Ако сакате да почнете нов разговор или да разговарате за стара тема, ве молиме обратете се на сегашната разговорна страница.

Бугарски владетелиУреди

Здравей, когато променяш някакво твърдение, то трябва да е обосновано т.е. подкрепено с източници в противен случай може да бъде премахнато, промяната от "всички" на "някои" в момента е подкрепена от "Sima M. Ćirković", а може да се добави и "Срђан Пириватриђ", но в момента не разполагам с книгата му, за да цитирам точна страница. --Стан (разговор) 13:41, 11 март 2009 (UTC)

Мерси за разяснението, ще го имам предвид. Обаче не очаквах, че някой сръбски автор ще подкрепя подобни тези. Все пак най-известният сръбски историк е Георги Острогорски (не е сърбин по произход), би ми било интересно някой път да проверя как той третира Самуил и последвалите царе. Потребител:Bogorm (разговор) 14:03, 11 март 2009 (UTC)


РоманизациjаУреди

Здраво! Имам едно прашање за поимот романизациjа.--Иван (разговор) 15:45, 11 март 2009 (UTC)

Здраво и од мен! Одговорил сам там, во повекето случаи мислам дека нема разлика, но понекога -ирање значи процесот, а -ациjа - завршениот резултат, како модифицирање-модификациjа и други. Потребител:Bogorm (разговор) 19:09, 11 март 2009 (UTC)

;-)Уреди

Очигледно тој со веб сајтот обича да те нервира. Да не си му згрешил нешто?--Р ашо  23:14, 11 март 2009 (UTC)

IP вандалУреди

77.28.7.233 е динамичка адреса, па нема поента да се блокира, за 5 минути би добил нова. --Милош (разговор) 09:55, 12 март 2009 (UTC)

Разбирам го проблемот, но многу ми досадува, три спама за два дана и на две места ме лути. Последниот пат е било на страница од Википедиjа-пространството, затоа може да досадува и на други луге. Потребител:Bogorm (разговор) 10:01, 12 март 2009 (UTC)
Доколку сакаш, може да се заштити твојата корисничка страница. Повеќето од тоа не би можел да направам. --Милош (разговор) 10:02, 12 март 2009 (UTC)
Ако може, полу-заштити, има една возможност, дека IP не могу да я уредуват, а регистрирани корисници могут. Би ли могли? Jас самиот сакам да си jа уредувам. Но не знам, што ке се прави со таа страница за разговор, jас верно не сум имал разговори со IP досад, но не е убавo да сe полузаштитава страницата за разговор. Зато, ако може, само корисничката, не таа овде. Потребител:Bogorm (разговор) 10:13, 12 март 2009 (UTC)
Во ред, ја полу-заштитив страницата. --Милош (разговор) 13:24, 12 март 2009 (UTC)
Фала. Потребител:Bogorm (разговор) 14:27, 12 март 2009 (UTC)

SprachenУреди

Meine Antwort ist hier: Разговор со корисник:AndreasJS#Sprachen AndreasJS (разговор) 15:36, 12 март 2009 (UTC)

Категории на статииУреди

Здраво Bogorm. Колку што знам, ти си активен корисник и на википедија на бугарски јазик, па би те замолил за нешто. На статиите bg:Климент_Охридски и bg:Константин_Миладинов додадов категории дека се македонски поет/духовник, но бев ревертиран прилично брзо. Дали можеш да преземеш нешто околу тоа, не би сакал да влегувам во конфликт со други корисници/edit war. --Милош (разговор) 09:04, 13 март 2009 (UTC)

Веке не сум корисник таму, после тоа как неколку луге опитали да ми избришат три-четири страници (со некои успели, со други не), разлутили су ме и сум напуштил. Ако теа луги си идут, ке се вракем овде, инаку не. Потребител:Bogorm (разговор) 10:55, 13 март 2009 (UTC)

Надоврзување на англискиот јазикУреди

Сакам да се надоврзам на нашиот разговор за англискиот јазик. Имено еве конечно ги најдов сликите: тука ќе видиш колку е зборуван рускиот јазик во Европа, тука ќе го видиш познавањето на италијанскиот јазик, тука познавањето на германски јазик и најважното тука познавањето на англискиот јазик во Европа и Македонија. Можеш лесно да воочиш дека англискиот јазик се зборува повеќе отколку останатите јазици а особвено многу повеќе одошто рускиот. И исто така, да не правиме забуни англискиот јазик е од Велика Британија т.е. Обединетото Кралство и не го споредувај со САД. Поздрав--MacedonianBoy (разговор) 11:04, 13 март 2009 (UTC)

И што докажува ово? На три од четирите карти државата, за коjа се интересуваме, е сива, коjе значи - N/A not assessed (или appraised?)=Нема данни дя се оцени. Само за англискиот има, па мислим дека немскиот или рускиот могут да са пошироко зборувани у вас, ама да нема данни. Када наjдеш данни за теа два, пиши ми. Италианскиот не ми е грижа воопшто, немаше нужда. Само теа, за коjи имам кориснички кутиjки(коробки) на Потребител:Bogorm. Потребител:Bogorm (разговор) 15:19, 14 март 2009 (UTC)
Уште едно нешто - молам те да не ми пишеш адjективот Велика пред Британиjа, зато што ке ме разлутиш, таа држава не може да биде велика, великите држави у Европа су Франциjа, Германиjа и Русиjа, jас би турил овoj адjектив толку пред тех. Молам, не пред Британиjа, наjмалку не на овоj разговор. Потребител:Bogorm (разговор) 15:24, 14 март 2009 (UTC)

ОдговорУреди

Да ти кажам: ответ е руски збор. На македонски е одговор.--Кукушанец (разговор) 15:31, 14 март 2009 (UTC)

Jac знам за ово, но многу ми допада рускиот език и затоа пишувам некои ситни слова долу во полето, када уредувам. Треба повеке словени да учат руски, теа дани било предложение за воведение на англискиот во страниците за разговор, а jас сум сигурен дека во сите словенски (наjмалку jужно- и источнословенски) Википедии треба слободно да се пишува на руски од словенските корисници, а не на енглески, затоа и jас пишувам слободно во корисничката страница. Но би било полепо, ако пишувам на руски, правим помалку грешко во правописот одколку сада. Потребител:Bogorm (разговор) 20:01, 15 март 2009 (UTC)

ПредупредувањеУреди

Здраво Богорм. Сакав да те предупредам за некои работи кои не се воопшто прифатливи на македонската Википедија и на Википедијата воопшто. Имено, коментари кои содржат навреда кон македонскиот јазик (знаеш кои се), државата ако ја нарекуваш со погрдни и иронични имиња (коментарот за ФИРОМ) и особено ширењето на омраза кон други народи (за англискиот јазик) водат до блокирање. Ова е предупредување, внимавај на твоите коментари и ако се повтори уште еднаш следува блокирање. --MacedonianBoy 20:47, 15 март 2009 (UTC)

Не знам дали мислиш дека е убаво да наченеш администраторството со закани, но jас ништо лошо на сум рекал за англискиот, рекал сам дека сме во Европа и германскиот, францускиот и рускиот jезик су наjголемите jaзици таму, ово е све. Jас живим на континентот Европа и ми е интересно коjи су овде наjголемите езици, а не на континентот Северна Америка или на островите по Атлантическиот океан. Jас со знаенето на англиски проблем немам, имам CAE, но ово не значи дека треба да волим jaзикот... Просто имаме разни ставови ко англискиот jaзик, како со некои имами разни ставови ко грчката култура, но ово не значи дека треба да бидем блокиран за разлика во ставовите. Где е написано, дека ово може да предизвикува блокиране? Jac скратеница ФИРОМ не знам ни на бугарски, ни на македонски, ни на србохрватски, ни на руски... Jас разумем дека ви се лутите, када оно се пишува па дури и во разговор и арно, нема да го пишувам повеке, но сакам да те опоменувам дека ова скратеница на сите словенски jазици со кирилица начева со Б (не Ф) и свршва на М, нема да го пишувам зато што сум рекал веке. Потребител:Bogorm (разговор) 07:26, 16 март 2009 (UTC)
Bogorm, англискиот јазик е германски јазик и е од Велика Британија (Обединетото Кралство). Колку што е европски германскот јазик толку е и англискиот. Не сакам овде на Википедија да има стереотипи и омрази кон други јазици и нации, чувај ги за себе.--MacedonianBoy 08:13, 16 март 2009 (UTC)
Верно? А ако е тако, зошто шириш омраза ко бугарскиот народ и им кажуваш где да се вратат? Jac да сам кажувал на англичаните да си напуштат островот и да се вратат негде или на американците да напуснат Калифорниjа и Тексас? Не сам и нема и да го кажувам. Ако збиља тражиш корисник, коjи шири омраза ко други народи, потражи поблизу. Потребител:Bogorm (разговор) 08:22, 16 март 2009 (UTC)
Додека сум бил на македонската и англиската Википедија ниту еден странец не ми рекол ти си бугар, грк или србин. Тоа се случило само од бугарски корисници, и некои мои коментари се инспирирани од соодветната реторика на истите тие корисници. Јас ти зборувам за твоите постапки тука зошто ти си на македонска Википедија и има некои правила кои треба да се следат. Не би се осудил јас така да зборувам на бугарската Википедија.--MacedonianBoy 08:28, 16 март 2009 (UTC)
Аа, а на мене ни еден странец не ми е рекал дека jезикот ми бил татарски, додека не сум дошел овде. Потребител:Bogorm (разговор) 08:53, 16 март 2009 (UTC)

CorrigerУреди

Здравейте! Paradoxalement, peut être la seule manière de les corriger, c'est de les encourager dans leurs divagations editorials geographiques et historiques jusqu'au moment où le ridicule de leurs entreprise force wikipedia de les renvoyer chez eux :-)Politis (разговор) 17:13, 16 март 2009 (UTC)

Translate this.--MacedonianBoy 17:14, 16 март 2009 (UTC)
To whom is this exhortation directed - me or Politis? Потребител:Bogorm (разговор) 18:03, 16 март 2009 (UTC)
Translate your comments Bogorm, Politis did it.--MacedonianBoy 18:13, 16 март 2009 (UTC)
MacedonianBoy, jac сакам само да кажувам дека вашата држана е член на OIF и си мислим, дека поголемата част от лугете таму зборуват слободно француски. Овде ово е тако, затоа и ми смо во организациата, Руманиjа и Грчка и те су таму. Вооптшто, францускиот jезик има големи традиции на Балканот и би било убаво да се учи, се пак половината слова во англискиот сy украдени од француски, една четверт од нордическиот (Old Norse) и другата една четверт остала (западно)германска, нали тако? (воздивнуване) Арно, али ке го направим овде, да пестим страната и промените, па и половината слова во англискиот су истите во фр, да не пишем многу:
Hi, Politis. The Grecian language has undoubtedly no connection with Turkish or Amharic which are not even on the same continent (ако не разумеш зошто му пишувам за ова два jезика, прашаj Балканец, тоj ги упомена први) and this was a malapropism. Furthermore, in no wise can the majestuous Greek culture be related ( :) леп израз, нали? многу го волим ово израз на енглески ) to what this country from Asia Minor has issued to the world. I would like simply to express my complete accolade for your modifications/edits and greet you from Bulgarie. Доволен? Потребител:Bogorm (разговор) 18:25, 16 март 2009 (UTC)
Фала за преводот и не филозофирај.--MacedonianBoy 18:27, 16 март 2009 (UTC)

Последно предупредувањеУреди

Овој коментар е нешто што стави капак на сè. Како прво не доликува за нормален возрасен и образован човек и како второ шириш омраза. Ова е последно предупредување и уште еден мал коментар од овој тип ти носи блок од еден месец. Поздрав--MacedonianBoy 17:17, 17 март 2009 (UTC)

Што не е лепо во коментарот, цитирал сум во бугарската Википедиjа граматика на фарси (овде), те ке ми викат да не политизирам... Е то граматиката на фарси на Иванов од 1999 е политизиране, тако ли? Аман веке од прости и тупи луге (не е кон никого од mk wiki ово)! Потребител:Bogorm (разговор) 17:21, 17 март 2009 (UTC)
Зборувам за нарекување на корисници прости и глупи. Тој коментар е навистина наменет за бугарите таму но се и корисници и тука. Ако продолжиш со вакво однесување и за најмал коментар ќе те блокирам на месец. Само да знаеш за да не се чудиш после.--MacedonianBoy 17:23, 17 март 2009 (UTC)
Jac казал ли сам дека ово не се отнесува ко никого од mk wiki или не сум казал? Ти представили на разговорот един аргумент за дж? Додаj един-единствен аргумент зошто не треба да е ж, ако не го имаш овоj призив за навреда! Нема и една мала причина за ово невежествено/ignorant дж! Потребител:Bogorm (разговор) 17:31, 17 март 2009 (UTC)
Последен пат кажувам, Мико и другите корисници на страната за разговор на бугарската Википедија се корисници и тука. Види ова и набрзо ќе го преведам и на македонски јазик за да разбреш. Не дискутирам повеќе за ова.--MacedonianBoy 17:34, 17 март 2009 (UTC)

Macedonian is a languageУреди

Cher ami, nos amis nous ont dit une tres bonne chause au sujet de la langue macedonienne, et je les remercie avec tout le respect qu'ils meritent [Dear friend, our friends have told us a very good thing about the Macedonian language and I thank them respectfully]:
Това е истината, Македонци не разбират български!
Mакедонците не може да чете този текст, защото този текст е написан на български език. Македонският език е съвсем различен език на български език.
Тоа е вистината, македонците не разбираат бугарски.
Македонците не можат да го читаат овој текст, бидејќи овој текст е напишан на бугарски јазик. Македонскиот јазик е сосема различен јазик од бугарскиот.
Je ne peus pas traduire ceci en macedoniens, si on te le demande, fais le pour moi. [I cannot translate this in macedonian, if anyone asks please do it for me. Especially Балканец] Politis (разговор) 18:17, 18 март 2009 (UTC)
Compare now!!!--Р ашо  18:28, 18 март 2009 (UTC)
И што? Све е истото, и ние имаме словото бидейки, само не го употребуваме наместо защото. Овоj е истото слово као на српскохрватски. Et quoi? Nous avons le même mot бидейки mais nous ne l'utilisons pas au lieu de защото. Et le mot Овоj a été emprunté du serbo-croate comme beaucoup d'autres mots pour se distinguer plus du bulgare. C'est tous. Потребител:Bogorm (разговор) 18:44, 18 март 2009 (UTC)
its same thing with serbian. Same words. Probably west slavic to.--Р ашо  18:47, 18 март 2009 (UTC)

Тоа е затоа што бидејќи е македонски збор. Boyan (разговор) 18:48, 18 март 2009 (UTC)

One day, malko po malko, I will learn the language :-)... Politis (разговор) 18:50, 18 март 2009 (UTC)

(@Boyan, Raso mk) Jас веке сум рекал дека бидейки се користи и во Бугариjа, во други случаи, например: Ученикът, бидейки (=зато што е, никога сo подлог или глагол во реченицата) запознат с германската история, отговори на въпроса на учителя. L'élève a répondu à la question du professeur, car il était versé dans l'histoire allemande. 18:54, 18 март 2009 (UTC)
Malu po malu is on Macedonian. Do I see irony here or it is just a civilized comment? И нема таков збор во Бугарски--MacedonianBoy 18:57, 18 март 2009 (UTC)
Има - малко по малко :) peu à peu Потребител:Bogorm (разговор) 19:00, 18 март 2009 (UTC)
Коментар за глупиве споредби: И холандски е сличен со германски па не се исти јазици, сличноста е поради истото јазично семејство. Запознаен си со тоа и воопшто со лингвистиката?--MacedonianBoy 19:01, 18 март 2009 (UTC)
Лоша споредба - jас германски си го знам одлично, но не можем да разбирам холандски, без да го учим, не можем да го читам. (можем да читам и разбирам дански, но тоа е зато што сум го учил) Верната споредба не е германски - холандски, а холандски-фламандски(во Белгиjа). Потребител:Bogorm (разговор) 19:07, 18 март 2009 (UTC)
Ако од инает не разбираш ок. Еве јас за кратко време холандски почнав скоро се да разбирам. А за читање, три правила.--Р ашо</>  19:09, 18 март 2009 (UTC)
СПОРЕДБА (мој последен коментар):
  • Nederlands: Ik ben Macedonische en ik kom uit Macedonië.
  • Deutsch: Ich bin Mazedonisch und ich komme aus Mazedonien.

Коенциденција не?--MacedonianBoy 19:11, 18 март 2009 (UTC)

  • Dansk: Jeg er Bulgarer og jeg kommer fra Bulgarien.
  • Deutsch: Ich bin Bulgare und ich komme aus Bulgarien.
  • Nederlands Ik ben ??? en ik kom uit ???.

Коинциденциjа? Jас сум ви рекaл, не германски со холандски, а холандски со фламандски, молам вас. Потребител:Bogorm (разговор) 19:17, 18 март 2009 (UTC)

Секако ми ги потврдуваш тезите. Твоите, односно великобугарските одамна паднаа во вода.--MacedonianBoy 19:20, 18 март 2009 (UTC)
Мене данското повеќе ме асоцира на шведскиот или норвешкиот јазик. Boyan (разговор) 19:18, 18 март 2009 (UTC)

Инаку, споредбата на јазиците (што е случај и овде) е израз на балканската искомплексираност. Едноставно се чудам дали вие Бугарите воопшто имате европски менталитет и размислувања (бидејќи, сепак, влеговте во Европа, нели така)? Boyan (разговор) 19:21, 18 март 2009 (UTC)

I really don't see the point of this debate. Please, have in mind that Wikipedia is not a forum, neither a blog - Википедија:Страница за разговор. Boyan (разговор) 19:04, 18 март 2009 (UTC)


Wikipedia:User page [1]: "Wikipedia provides user pages to facilitate communication among participants in its project to build an encyclopedia." This is not an article, but the Разговор page of a Страница на проектот. We are experimenting how to communicate without offending. Merci. Politis (разговор) 19:22, 18 март 2009 (UTC)

I really do not see how can a debate which is so controversial (and made between a Greek, Bulgarian and Macedonians) can be of any help in building an encyclopedia? And (what is more important), do you know Macedonian Politis? Or are you just disrupting Wikipedia to illustrate a point? Boyan (разговор) 19:27, 18 март 2009 (UTC)
This debate is about as relevant as uncyclopedia is. Just check what Mutual intelligibility is, before making any comments of such sort. Remember, renowned linguists have been carrying out researches on this subject for quite some time now, so don't think just because you (this goes for all of you) speak x3 languages, you know it all (but I can't say you are not a know-it-all). As far as German helps the Dutch learner, you might wanna google that and see just how mutually intelligible they are. Oh, one more thing, please stop discussing forum topics on Wikipedia. Thank you for your understanding. -{админинстратор}-   гитардемон 19:39, 18 март 2009 (UTC)
Also, have in mind the Ausbausprache_-_Abstandsprache_-_Dachsprache paradigm which is so important in linguistics. Boyan (разговор) 19:52, 18 март 2009 (UTC)
Е сега кога си пишавме коментари, дали ова тролово хранење беше доволно, или да си продолжиме со десерт?--MacedonianBoy 19:56, 18 март 2009 (UTC)

Wælcœming new usersУреди

Hello! When it comes to welcoming new users, let me tell you that you have no need to welcome them whatsoever, because by leaving your signature on their talk page, you instruct them to contact you if they are ever in need of contacting someone more experienced than them, which in this case is something that you are not suitable for (not being a native speaker of Macedonian and this being an encyclopedia of the Macedonian-speaking community). That is why administrators usually leave those messages (on our wikipedia), or bots which are ran by admins. So without further delay let me inform that you are kindly asked to stop doing that, because it harms the wiki community, and especially the new users (for which I'm sure that most established users would agree). If you are to reply to me, please do so in a kindly manner, using a language actually spoken somewhere in the world, except in your brain (словио2). Thank you. -{админинстратор}-   гитардемон 00:15, 19 март 2009 (UTC)

Немаше потреба од последната реченица, jас си го знам jазикот. Арно, нема повеке да кажувам добродошли на новите корисници, разбрал сум. Потребител:Bogorm (разговор) 06:56, 19 март 2009 (UTC)
Гитардемон, а не може ли да кажувам добродошли на теа корисници, коjи се од Бугариjа? Говорим еден jезик и можем да говорим и пишувам слободно со тех. Аj надам се дека ке дозволуваш ово, да? Потребител:Bogorm (разговор) 08:11, 20 март 2009 (UTC)
Guitardemon, када видим у WHOIS дека анонимен IP корисник е од Бугариjа, можем да го поздравим, нали? Пишуваj, ако не си согласан. Потребител:Bogorm (разговор) 14:18, 25 март 2009 (UTC)
Тоа се вика дискриминација кон останатите корисници :) --MacedonianBoy 16:33, 25 март 2009 (UTC)
Еми тогаш Bogorm, ги поздравуваj сите, да не бидат дискриминирани :) --Стан (разговор) 18:42, 25 март 2009 (UTC)
Па тогаш да не се поздравува никој; секој да е добредојден од некој кој стварно можи да помогни :) Балканец What man, what? 07:24, 26 март 2009 (UTC)

АхмадинeџадУреди

Ти ја сфаќам твојата поента и сварно е така и знам дека е така, но во Македонија се користи Ахмадинеџад, како и во Бугарија од каде доаѓаш.--MacedonianBoy 09:04, 19 март 2009 (UTC)

Мал советУреди

Кога уредуваш на македонски, внимавај со буквата ј. Не користи латинична. --MacedonianBoy 19:03, 24 март 2009 (UTC)

Jас во основното пространство секогаш внимавам, а за разговори не сакам да губим време да копирам, просто пресвртувам на англиска клавиатура/Tastatur/keyboard и турим латинско j, тако се пести jедан баjт, латинското j се запишува со jедан баjт помалку :) Но во основното секогаш внимавам, там не сакам да турим латинското, копирам вашто. Потребител:Bogorm (разговор) 19:20, 24 март 2009 (UTC)

КоментарУреди

А Во изработка значи во изработка. Не пикај прсти секаде.--MacedonianBoy 19:25, 31 март 2009 (UTC)

:реУреди

Извини за „брзиов“ одговор. Јас мислам да седи сега за сега. Статијата ги задоволува основните потреби. позз--Р ашо  15:39, 3 април 2009 (UTC)

Заблуда, научи македонски прво па пишувај на МК ВикиУреди

Имаш воочливи дикази дека „Одрин“ на македонски е Едрене. Тука, тука, тука, тука, тука и многу други. --MacedonianBoy 13:15, 9 април 2009 (UTC)

Кажуваj го на Ajax, тоj е написал Одрин во статиjата, не сум jас! Разберете се вие двамата, jас само го подржувам него, ништо ново не сам створил на оваа статиjа. Потребител:Bogorm (разговор) 13:20, 9 април 2009 (UTC)
Епа јас го поправив а ТИ ме врати и коментарот е за тебе не за Ајакс. Ајакс е од Бугарија и можеби користи бугарска терминологија но прво види и анализирај како е на македонски па да менуваш.--MacedonianBoy 13:23, 9 април 2009 (UTC)
Ajax од Бугариjа??? Маже ли малку посериозно, без шеги/без шале? Нема бугарин, коj ке напише вакво нешто. Потребител:Bogorm (разговор) 13:35, 9 април 2009 (UTC)
Во Бугарија има над 700 000 македонци :)--MacedonianBoy 13:36, 9 април 2009 (UTC)
MacedonianBoy, ти не четеш ли убаво? Написал/Помолил сум преди 5 минути без шеги/без шале. Ето на уште jезици: no jokes, please/pas de faceties/ohne Scherz, bitte... и уште, ако треба. Потребител:Bogorm (разговор) 13:40, 9 април 2009 (UTC)
The statistics is a joke for you? Статистиката е шега за тебе? Stitistika është shakë për ti? Statistika je šala za tebe? (Прашање на повеќе јазици за да ме разбереш)--MacedonianBoy 13:42, 9 април 2009 (UTC)

Stop/Halt/Arrêtez/Прекинете со ова гомна/schaizen/merde/shit. Балканец What man, what? 13:52, 9 април 2009 (UTC)

На немачки е Hören Sie auf, не Halt. Jас би сакал да обjасните малко по подробно што e за вас merde? Потребител:Bogorm (разговор) 13:54, 9 април 2009 (UTC)
Фала за поправувањето на јазик кој навистина знаеш. Оваа дискусија веќе нема врска со Drinopol, вие двајца само се расправувате „МК против БГ“ на некакво бесмислено и нерелевантно ниво. Тоа е гомна. Балканец What man, what? 14:10, 9 април 2009 (UTC)

ПредупредувањеУреди

Последоно предупредување. Не тролувајте или ќе бидете блокирани. Македонски корисници не укажуваат какос е вика Кина на бугарски, Китај или Кина и ќе ве замолам да не вандализирате по статии и тролувате. Ако продолжите ќе бидете блокирани од една недела.--MacedonianBoy 13:08, 9 април 2009 (UTC)

Вашите уредувањаУреди

Пак продолжуваш? Го прочита ова погоре? Најсериозен сум, ќе бидеш блокиран те молам престани со глупости.--MacedonianBoy 16:25, 9 април 2009 (UTC)

И jас сум наjсериозен, твоите уредуваньа не вракат (само) теа на корисници од Бугариjа, а на корисници од РМ - Ajax и Тиверополник. Jас ке уразумем/наjдем што стои зад целата таа работа. Потребител:Bogorm (разговор) 16:32, 9 април 2009 (UTC)
Стои само едно:ТВОЕТО НЕЗНАЕЊЕ.--MacedonianBoy 16:32, 9 април 2009 (UTC)
Јас пак сега сфаќам колкава може да биде човечката глупавост. И инатот уште повеќе--Р ашо  16:35, 9 април 2009 (UTC)

Македонски јазикУреди

За последен пат ти кажувам пред да те блокирам за секогаш, престани да го негираш македонскиот јазик и да го нарекуваш со норми и користи го истиот. Блокот што ќе го добиеш е за секогаш и ако не ти се допаѓа оваа „норма“ која не ја разбираш мрш од тука.--MacedonianBoy 12:06, 17 април 2009 (UTC)

Значи втори корисник ке ме гони? Дали jа признавам или не, не е важно (ово си е мое мненье и не морам да го кажувам на сите вас), важно е дека можем да пишувам на неjа (Корисник:Bogorm#Чланци, коjе сам створио). И малко повеке уважение, jас не сум пес на улицата, та да ми се вика мрш од тука. Jac сум овде активен корисник! И где пише, дека корисници, коjи подржуват стари научни позиции (класификациjата на македонскиот говор), се блокират засекогаш??? Или наjди местото, или ке излезе, дека ово е лично отношение кон мене заради разно/различно мненье у администраторот по овa тема. Потребител:Bogorm (разговор) 14:46, 17 април 2009 (UTC)
Тоа се вика навреда и јас како Македонец многу сум навреден од негирањето. Еден ден блок за памет, ако продолжиш се знае. Поздрав--MacedonianBoy 15:15, 17 април 2009 (UTC)
ПС: Википедија не е место за изразување на личното мислење, кршиш основно правило :)

ВандализирањеУреди

Не вандализирај. Колку Јужна Осетија и Абхазија се држави толку и Северен Кипар е држава. --MacedonianBoy 14:09, 24 април 2009 (UTC)

Добро, аj да не пишуваме колко е законно, а колку е во Европа. Островот Кипар е укупно во Азиjа и белешката №2 е за тоа. Нема друга причина Кипар да постои осим членството у ЕУ. А Северен Кипар го нема. Зато мислис дека треба да се обрише. Потребител:Bogorm (разговор) 14:17, 24 април 2009 (UTC)
Казакстан, Турција, Грузија, Азербејџан, Ерменија и Русија се азиски земји па стојат во шаблонот.--MacedonianBoy 14:19, 24 април 2009 (UTC)
Без Русиjа! Има 140 млн. население, од тех/њих (нив) 108 млн. во Европската част! Потребител:Bogorm (разговор) 14:22, 24 април 2009 (UTC)
И Русија, без претензии другар.--MacedonianBoy 14:23, 24 април 2009 (UTC)
Jас саках да кажувам дека во сите други држави, коjи си написал, болшонството/већина население живи во Азиjа, а со Росиjа не е тако, во Европа. Затоа е европска држава, не како другите. Другар? Немате ли звателна форма/vocative? Другар не се ли користи при вас? Маjко ( < маjка), керко ( < керка), сине ( < син), царjу( < цар)?

Алексиј СлавУреди

Здраво. Ќе Ве замолам во вакви и слични случаи, кога станува збор за личности од историјата со спорна национална припадност да наведувате референци во кои се потврдува националната припадност на наведената личност. Во македонската историја, Алексиј Слав се изучува како Македонец. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:09, 27 април 2009 (UTC)

Добро, а како е возможно братучедот на бугарскиот цар Борил, сестричникот на предните царе Калоян и Иван Асен І да не е од истиот народ како тех? Не можем веке да повервам, не само Самуил, а сада и част од бугарското царско семеjство било македонци... Извори? Поздрав. Потребител:Bogorm (разговор) 14:21, 27 април 2009 (UTC)

За секој случај наведи извори, бидејќи ова е работа на историчарите. И мене ме заинтересира тоа. Но, со оглед на неговото потекло од династијата на Асеноовци, постојат и други контроверзи. Имено, романските историчари тврдат дека оваа династија води влашко потекло, а општо прифатено е дека оваа династија била бугарска, но од турко-татарско потекло (поточно куманско потекло, а и јазикот на којшто зборувале бил кумански). Ова турско племе во 9. и 10. век навлегле и на територијата на Балканот. Сепак, сега како да ги дефинираме како Бугари, кога нема никаква словенска крв во оваа династија.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:50, 27 април 2009 (UTC)

Кумани во 9 и 10 век нема, те се дошли у 11., када е била византиската влада (1018-1186). Осим тога, Тамерлановата династиjа (Тимуриди) господарила во Иран во 13 и 14 век, ама некоj да тврди дека сите иранци од тоа станали тjурки (а за бугарите овде на мк вики такви фантазии сум читал...)? За вакви измишлени нешта (кон Иран) дури во пропагандата на Саддам Хюсеин не сум чувал. Може ли без повеке врски между бугари и тjурки поне на овоj разговор. Заранее благодарим/Danke im voraus/Merci d'avance. Потребител:Bogorm (разговор) 19:23, 27 април 2009 (UTC)

Ти не сфаќаш или се правиш дека не сфаќаш. Општоприфатено е, а скоро секаде пишува дека Втората бугарска династија има куманско потекло. Немој да правиш вакви неповрзани споредби. Работата е што никој не станал Куман тука, туку дека „Втората бугарска династија“ (Асеневци) е всушност од куманско потекло. И немој да ги вртиш работите. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:51, 27 април 2009 (UTC)

Арно, jас сфакам дека Асеневци били од куманско порекло, туку не сфакам зошто си нaписал 10 и 9 векови, а верниот век е 11. Во 9 и 10 век немало кумани на Балканскиот полуостров, дошли су во 11 век, за тоа ми беше белешката, не за порекло/происхождение/origin. Потребител:Bogorm (разговор) 22:17, 27 април 2009 (UTC)
Назад на корисничката страница на „Bogorm/Архив2“.