ВикиПроект Филм
Оваа статија е дел од ВикиПроект Филм, збир на волонтери и ресурси насочени кон зголемување на бројот и квалитетот на енциклопедиските статии на оваа тема. Ако сте заинтересирани за подобрување на овие теми, или сте заинтересирани за повеќе информации, погледнете ја проектната страница.
Список Оваа страница е оценета како класа список според скалата за квалитет на проектот.

Врвна

Оваа страница е од врвна важност според скалата за важност на проектот.

Да се премести во „Директор“!

уреди

Ја разгледав англиската статија и тврдам дека сите поими таму се однесуваат на терминот „Директор“ а не на „Режисер“, исклучок се неколку како на пример: најупотребуваниот, Филмски режисер, режисерот на анимација и уште еден двајца. Ова е вака бидејќи тие го користат зборот „Директор“ за човекот кој предводи некоја манифестација поврзана со некоја уметност, човек кој ги организира луѓето и им кажува која е нивната задача, затоа поимот „Директор“ одговара на нашиот режисер. Инаку и кај нас би било исто на пример, човекот кој работи во менаџментот на некој театар е директор не, режисер на театар или театарски режисер. Да направиме овде статијата за режисер на филм се разбира која ќе се вика само „Режисер“ и најдоле во секцијата видете исто така да стојат сите поими поврзани со „режисер“, а ваков вид на страна да направиме но под името Директор, се согласувате. За ова ве прашувам сите бидејќи е доста важна одлука, ако не сум во право може да настане забуна помеѓу читателите. --Макс(разговор) 19:32, 5 февруари 2009 (UTC)

Се согласувам со првиот предлог, а вториот дел не сум сигурен дали го разбрав. Треба да имаме статија Директор, што отприлика на англиски се преведува како manager. --FlavrSavr (разговор) 20:23, 5 февруари 2009 (UTC)
Оваа страница ќе си остане вака како што си е, оти ова е појаснување за македонскиот збор режисер (не директор, да не ве буни англискиот). Појаснувањето за директор ќе си биде во Директор (појаснување). Не треба во појаснувањето за „директор“ да појаснуваме и за „режисер“. Единствено треба интервики врските да ги тргнеме од овде и да ги ставиме во појаснувањето за директор. --Brainmachinewtf? 21:51, 5 февруари 2009 (UTC)
Назад на страницата „Режисер“.