Поткралство Нова Гранада

Нова Гранада (шпански: Nueva Granada) — поткралство кое постоело во периодот 17171724, 17401810, и 18151819 година. Кралството ги опфаќало северните делови од денешните држави: Колумбија, Еквадор, Венецуела, Панама, Гвајана, Костарика и Тринидад и Тобаго.

Поткралство Нова Гранада
Virreinato de la Nueva Granada
Поткралство на Шпанското Царство
[[Ново Кралство Гранада|]]
1717 – 1819
 

Flag used in the Spanish coastal fortifications from 1701 to 1785 Грб
Гесло
Vtraque Vnvm
Химна
Marcha Real
Местоположба на Нова Гранада
Viceroyalty of New Granada
Главен град Богота
Јазици шпански
Вероисповед римокатоличка
Уредување Монархија
Крал Крал
Историски период Шпанска колонизација
 -  Основана 27 мај 1717
 -  Suppressed. 5 ноември 1723
 -  Reestablished. 20 август 1739
 -  Independence declared. July 20, 1810
 -  Реконквиста. 3 септември 1816
 -  Замрела 7 август 1819
Валута реал

Ова кралство е наследник на Ново Кралство Гранада кое опстојувало во 16 век. Но на 27 мај 1717 година (со прекратување помеѓу 1712-1739) станало самостојно поткралство кое било директно подчинето на кралот на Шпанија. Престолнината на ова кралство била Богота.

Во 1810 година тоа станало независно од Шпанија, но веќе во 1816 година повторно било заземено од Шпанија. По само три години, овие територии конечно се оделиле од зависноста на Шпанија, притоа создавајќи ја новата држава- Голема Колумбија.

По нејзиното реаспаѓање во 1831 денешна Колумбија се викала Република Нова Гранада до 1863.