Помаци — етнички Македонци[1] со исламска вероисповед, чиј мајчин јазик е помачкиот, кој се смета за македонски или бугарски дијалект, зависно од гледиштето. Помаците во текот на Отоманското Царство се преобратиле во Ислам. Денес ги сметаат за верска група на Бугари, која претежно живее во Пиринска Македонија, североисточна Егејска Македонија, Западна Тракија и европскиот дел на Турција (Источна Тракија).

Помаци на почетокот на XX век.

Етимолошкото значење на зборот „помак“ најверојатно доаѓа од словенскиот збор помагачи. Овој назив најверојатно потекнува од времето на Османлиите, каде Помаците биле означени како колаборативна група.

Во XX век Помаците доживеале повеќе етапи на асимилација и бугаризација од страна на бугарската државна управа. Од 1905 година во Бугарија се користи називот „Помаци“. Во текот на Балканските војни (1912 и 1913) голем дел од Помаците се принудени да се преобратат во христијани, со што дел после Букурешкиот договор во 1913 бил поништен. Помеѓу 1938 и 1944 година се принудувани да прифатат бугарски имиња, што се повторувало и во 1950-тите и 1970-тите години.

Бугарската статистика не ги прикажува посебно. Мнозинството Помаци на пописот во Бугарија се изјаснуваат како „Бугари со исламска вероисповед“.[2] На пописот 2001 година 130.000 жители се изјасниле како такви, со што во Смољанската област биле мнозинство.

Поврзано уреди

  1. „Македонци по народност со исламска вероисповед“. Македонска нација. Посетено на 2019-12-23.
  2. Македонија и Балканот во Петроградското списание "Современник" (1912-1913)