{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Perdix|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Полската еребица (Perdix perdix), позната и како сивонога еребица,[2] англиска еребица, унгарска еребица, или хун, е кокошковидна птица од фамилијата фазани (Phasianidae). Научното име е латински за „еребица“, а самото потекнува од старогрчкиот perdix .[3]

Полска еребица
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Perdix
Вид: Полска еребица
Научен назив
Perdix perdix
(Linnaeus, 1758)
Подвид

8, види text

Растојание на P. perdix      Native range     Introduced range
Синоними

Tetrao perdix Linnaeus, 1758

Опис

уреди
 
Невообичаена сива еребица во Алберта, Канада
 
Сива еребица на поштенска марка на Советскиот Сојуз од 1957 година
 
Јајце, колекција музеј Висбаден

Сивата еребица е тркалеста птица, со кафеав грб, сиви крила и гради. Стомакот е бел и означен со голем костен-кафеав белег од потковица кај мажјаците, а исто така и кај многу женки. Женските несат до дваесет јајца во гнездо на земја. Гнездото е обично на раб на поле со жита, најчесто зимска пченица .

Мерења :[4]

  • Должина : 11.8–13.0 инчи (30–33 cм)
  • Тежина : 13.6–17.6 ounces (390–500 g)
  • Распон на крилјата: 20.9–22.1 инчи (53–56 cм)

Единствената голема и постојана разлика меѓу половите е таканаречениот крст на Лорен на терциерните коверти на женките - тие се означени со две попречни шипки, наспроти онаа кај мажјаците. Овие се присутни по околу 16 недели од животот кога птиците се прелиени во возрасно перје. Младите сиви еребици се претежно жолто-кафеави и немаат карактеристични ознаки на лицето и телото. Песната е сурова, и кога е вознемирен, како и повеќето кокошковидни, лета на кратко растојание на заоблени крилја, честопати викајки Рик Рик Рик додека се крева.

Тие се вид што јадат семиња, но младите ги конзумираат инсектите како суштинско снабдување со белковини . Во првите 10 дена од животот, младите можат да ги сварат само инсектите. Родителите ги водат своите пилиња до рабовите на полињата со житни култури, каде што можат да бараат инсекти.

Распространетост

уреди

Распространета и вообичаена низ поголемиот дел од нејзиниот опсег, сивата еребица е оценета како „намала загриженост“ на Црвената листа на загрозени видови на IUCN. Сепак, претрпе сериозен пад во Обединетото Кралство, а во 2015 година се појави на Црвената листа „Птици за грижа за заштитата“.[5] Оваа еребица се размножува на обработливо земјиште низ поголемиот дел од Европа и низ западниот Палеарктик до југозападен Сибир и е широко воведена во Канада, САД, Јужна Африка, Австралија и Нов Зеланд. Популарна кокошковидна во огромни области на Северна Америка, попозната е како „унгарска еребица“ или само „хун“. Тие се исто така немиграциски копнени видови и формираат јата во број до 30 надвор од сезоната на парење.

Статус и конзервација

уреди

Иако вообичаено и не е загрозено, се чини дека се намалува во бројот во некои области на интензивно одгледување како што е Обединетото Кралство, веројатно поради губење на живеалиште за размножување и инсектициди кои му штетат на бројот на инсекти, важен извор на храна за видот. Нивниот број опадна во овие области за дури 85% во последните 25 години. Во Обединетото Кралство се прават напори од страна на организации како што е Game & Wildlife Conservation Trust да се запре ова опаѓање со создавање на заштитни предни места .

Во 1995 година, тој беше номиниран како вид за акционен план за биолошка разновидност (БАП). Во Ирска, сега е практично ограничена на резерватот Lough Boora во округот Офали, каде што неодамнешниот проект за зачувување успеа да го зголеми својот број на околу 900, зголемувајќи ги надежите дека може повторно да се воведе во остатокот од Ирска.[6]

Подвидови

уреди
 
Perdix perdix hispaniensis - MHNT

Постојат осум признати подвидови :

Надворешни врски

уреди
  1. BirdLife International (2016). Perdix perdix. Црвен список на загрозени видови. 2016: e.T22678911A85929015. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22678911A85929015.en. Посетено на 12 November 2021.
  2. Hunter Adair (2000). A Guide to the Countryside: Wild Animals and Birds. Abbey Press. ISBN 978-1-902756-04-2. Посетено на 16 November 2021.[мртва врска]
  3. Jobling, James A (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. стр. 297. ISBN 978-1-4081-2501-4.
  4. „Gray Partridge Identification, All About Birds, Cornell Lab of Ornithology“. www.allaboutbirds.org (англиски). Посетено на 2020-09-26.
  5. „BoCC4 Red List“ (PDF). Birds of Conservation Concern. Посетено на 2015-12-25.
  6. „Grey Partridge population on the increase“. RTE. Посетено на 5 September 2020.
  7. „Welcome back Perdix perdix italica!“. Istituto Superiore per la Protezione e la Ricerca Ambientale (англиски). Посетено на 2021-12-13.