Покраини во Боливија

(Пренасочено од Покраини на Боливија)

Боливија е поделена на неколку административни нивоа, меѓу кои се и покраините на Боливија како втора административна поделба. Поделбата на Боливија е следната:

Знаме на Боливија.
Знаме на Боливија.
Департманите на Боливија.
Департманите на Боливија.
Грб на Боливија.
Грб на Боливија.
Департманите на Боливија.
Департманите на Боливија.

Департмани

уреди
Департмани на Боливија
Знаме Грб Департман Главен град Површина Население службен јазик
    Бени Тринидад 213.564 км2 430.049 (2008) шпански, мошењо
    Чукисака Сукре 51.524 км2 631.062 (2008) шпански, кечуански
    Кочабамба Кочабамба 55.631 км2 1.786.040 (2008) шпански, кечуански
    Ла Пас Ла Пас 133.985 км2 2.756.989 (2008) шпански, кечуански и ајмарски
    Оруро Оруро 53.558 км2 444.093 (2008) шпански
    Пандо Кобиха 63.827 км2 75.335 (2008) шпански
    Потоси Потоси 118.218 км2 780.392 (2008) шпански, кечуански
  align="center" align="center"| Санта Крус Санта Крус де ла Сиера 370.621 км2 2.626.697 (2008) шпански, гварани
    Тариха Тариха 37.623 км2 496.988 (2008) шпански

Покраини

уреди

Бени

уреди
Департман Покраини Главен град Општини Кантони
Бени 8 покраини Тринидад 19 општини 41 кантон
Серсадо Тринидад Тринидад Тринидад
Сан Хавиер Сан Хавиер, Сан Педро
Итенез Магдалена Магдалена Магдалена, Оробајаја
Баурес Баурес, Матегуа
Хуакарахе Хуакарахе, Ел Кармен
Хосе Баливијан Рејес Рејес Рејес, Кавинас
Сан Борха Сан Борха
Санта Роса Санта Роса
Руренабаке Руренабаке
Маморе Сан Хоакин Сан Хоакин Сан Хоакин
Сан Рамон Сан Рамон, Лас Пампитас
Пуерто Силес Пуерто Силес, Алехандрија, Виго
Марбан Лорето Лорето Лорето, Лимокихе, Сачохере, Сан Антонио
Сан Андреас Сан Андреас, Перото
Мошос Сан Игнацио Сан Игнацио Сан Игнацио, Сан Франциско, Сан Лоренцо
Вака Диез Рибералта Рибералта Рибералта, Консепсион, Флорида, Ивон
Гвајарамерин Гвајарамерин, Вила Бела, Качуела Есперанса, Јата
Јакума Санта Ана Санта Ана Санта Ана, Хосе Агустин де Паласиос
Ексалтасион Ексалтасион

Чукисака

уреди
Департман Покраини Главен град Општини Кантони
Чукисака 10 покраини Сукре 28 општини 100 кантони
Азурдуј Азурдуј Вила Азурдуј Азурдуј, Антонио Лопес, Лас Касас
Тарвита Марискал Браун, Сан Педро, Тарвита
Белисарио Боето Вила Серано Вила Серано Мендоса, Уриолагоитија, Вила Серано
Ернандо Силес Монтеагудо Монтеагудо Монтеагудо, Сан Хуан дел Пираи
Хуакарета Ањимбо, Хуакарета, Росарио дел Ингре
Хаиме Зудањез Зудањез Вила Зудањез Зудањез
Икла Икла
Престо Пасопаја, Престо, Родео
Мохокоја Мохокоја
Луис Калво Вила Вака Гусман Вила Вака Гусман Игуембе, Сапиранги, Тикуча, Вила Вака Гусман
Мачарети Каматинди, Карандајти, Иво, Мачарети, Њанкораинза, Тигипа
Хукаја Бојкобо, Хуакаја, Санта Роса
Нор Синти Камарго Камарго Камарго, Линтака, Такакира
Сан Лукас Ахчила, Чињимају, Колпа, Окури, Пајакота дел Кармен, Пирхуани, Сан Лукас, Уручини
Инкахуаси Хуахлаја, Инкахуаси, Пукара де Јатина, Санта Елена
Оропеза Сукре Сукре Арабате, Чаунака, Чуки Чуки, Хуанифаја, Хуата, Ла Палка, Мамахуаси, Марагва, Мохоторо, Потоло, Квила Квила, Сан Лоренцо, Сан Себастијан, Сукре
Порома Копавилки, Похпо, Порома, Сапсе, Сихча, Хуањома
Јотала Хуајлас, Пулки, Туеро, Јотала
Суд Синти Вила Абесија Сулпина Сулпина, Ел Палмар, Ел Сиенега, Ла Лома, Ла Куева, Пилаја, Салитре, Сан Франциско
Лас Карерас Импора, Лас Карерас, Ла Торе, Лиме, Сан Хуан, Санта Роса, Сокпора, Тараја
Каматаки Каматаки, Таркана
Томина Падила Падила Падила
Томина Томина
Сопачуј Сопачуј
Ел Пилар Ел Пилар, Хуана Азурдуј де Падила
Вила Алкала Вила Алкала
Јампараез Тарабуко Тарабуко Тарабуко, Пајча
Јампараез Јампараез, Сотомајор

Кочабамба

уреди
Департман Покраини Главен град Општини Кантони
Кочабамба 16 покраини Кочабамба 45 општини 146 кантони
Арани Арани Арани Арани, Колпа, Покоата
Вакас Вакас
Арке Арке Арке Арке, Колча
Такопаја Такопаја, Вентила
Ајопаја Ајопаја или Индепенденсија Ајопаја Асопаса, Калчани, Икоза
Морочата Чинчири, Чокекамата, Кокопата, Икари, Пукарани, Пунакачи, Јајани
Капинота Капинота Капинота Капинота, Чамоко, Тохо Хала, Вилкабамба
Сантивањез Калера, Капораја, Караза, Чохтама, Хуањакота, Покера, Сантивањез
Сикаја Оркома, Сикаја
Караско Тотора Тотора Арепучо, Икуна, Тираке "C", Тотора
Пуерто Вилароел Ивиргарзама, Марипосас, Пуерто Вилароелl, Вале Ивирза
Похо Чалгани, Чокиомо, Дуразнило, Гварајос, Маморе, Палка, Похо, Реал, Родео
Чиморе Чиморе
Покона Чимбоата, Чиликчи, Конда, Хвајапача, Покона
Ентре Риос Ентре Риос
Серкадо Кочабамба Кочабамба Кочабамба
Чапаре Сакаба Сакаба Агире, Чињата, Лава Лава, Кевињапампа, Сакаба, Укичи
Вила Тунари Мендоса, Паракти, Вила Тунари
Коломи Канделарија, Коломи, Сан Хосе, Таблас Монте
Естебан Арке Тарата Тарата Хвајкули, Хуанса Ранчо, Изата, Тарата
Анзалдо Анзалдо, Ла Вина, Квиририја
Арбието Арбието, Аранхуес, Арпита
Сакабамба Апилапа, Чалаке, Матарани, Квекома, Сакабамба
Герман Хордан Клиза Клиза Чулпас, Клиза, Хуасакале, Санта Лусија
Токо Токо
Толата Толата
Мизке Мизке Мизке Мизке, Каута, Молинеро, Табоада, Тин Тин, Вичо Вичо
Алалај Алалај, Ајапампа
Вила Вила Вила Вила, Сикимира
Камперо Аиквиле Аиквиле Аиквиле, Квирога, Вила Гранадо
Омереке Чари Кари, Еле Еле, Хуанакуни Гранде, Омереке, Пења Колорада, Перерета
Пасорапа Пасорапа
Пуната Пуната Пуната Пуната
Сан Бенито Хуарикја, Сан Бенито, Сунчу Пампа
Вила Риверо Вила Риверо
Кучумуела Кучумуела
Такачи Такачи
Квилаколо Квилаколо Квилаколо Ел Пасо, Квилаколо
Колкапирхуа Колкапирхуа, Санта Роса
Тукипаја Тукипаја
Винто Анокараире, Ла Чула, Мачак Марка, Винто
Сипе Сипе Итапаја, Малко Ранчо, Сипе Сипе
Боливар Боливар Боливар Боливар, Карпани, Чалома, Комина, Којуна, Хоренко, Вилакаја, Вила Викторија, Јарбикоја
Тапакари Тапакари Тапакари Чала, Леке, Рамадас, Тапакари
Тираке Тираке Тираке Сентрал Буч, Палка, Тираке

Ла Пас

уреди
Департман Покраини Главен град Општини Кантони
Ла Пас 20 покраини Ла Пас 75 општини 431 кантони
Абел Итуралде Ишијамас Ишијамас Ишијамас
Сан Буенавентура Сан Буена Вентура
Арома Сика Сика Сика Сика Ајамаја, Чихмуни, Колпапучо Белен, Герман Буч, Кахани, Мачакамарка, Мнуел Исодоро Белзу, Пандуро, Пухрави, Сика Сика, Вила Чуаколу Гранде
Умала Асунсион Хуанкарома, Кањавири, Ланга Белен, Пуерто Хуари Белен, Сан Хосе де Ланга, Сан Мигел де Копани, Сантјаго де Колана, Умала, Витуј Винто
Ајо Ајо Колана Толар, Санта Роса де Лима, Тупак Катари, Вила Кармен
Каламарка Ахоја, Каламарка, Космини, Сан Антонио де Сенката, Сивинкани, Вилаке Копата, Вила Ел Кармен де Калујо
Патакамаја Чакома, Чаирумани, Чиараке, Колчани, Култа Арахланга, Иквика де Умала, Патакамаја, Пусута, Сан Мартин де Иквијака, Вила Консепсион де Белен, Вила Патарани, Вискачани
Колквенча Колквенча, Марквириви, Микаја, Нуева Есперанца де Мачакамарка, Сантјаго де Лалагва
Колана Колана, Колана Ункаламаја, Хичвараја Чико
Баутиста Саведра Чаразани Хуан Хосе Амарате, Карихана, Чари, Чулина, Генерал Хуан Хосе Перес (Чаразани), Рамон Гонсалес, Санта Роса де Ката
Курва Калаја, Камсаја, Комунидад Пули, Курва, Капна, Лагунилас, Тајпи Кањухума, Упинхуаја
Каранави Каранави Каранави Алкоче, Алто Лимани, Белен, Калама, Каранави, Караско, Караско ла Ресерва, Чохња, Чоро, Едуардо Авароа, Иниква Бахо, Инкахуара де Кулу Кучу, Росарио Ентре Риос, Сан Пабло, Санта Ана де Алто Бени, Санта Ана де Каранави, Санта Фе, Санта Роса, Суапи де Алто Бени, Тајпиплаја, Ујуненсе, Вила Елевасион
Елиодоро Камачо Пуерто Акоста Пуерто Акоста Чињаја 6 де Агосто, Коласујо, Ескома, Пенинсула де Чалапата, Пуерто Акоста, Пуерто Парахачи, Сан Хуан де Канканани, Уманата, Вила Пуни
Мокомоко Италаке, Мокомоко, Пакаурес, Тахани, Вила Росарио де Вила Кала
Пуерто Карабуко Амбана, Пуерто Карабуко, Пуерто Чагваја, Сан Мигел де Јарикоа
Франц Тамајо Аполо Аполо Аполо, Атем, Мохос, Пата, Санта Крус дел Вале Амено
Пелечуко Антаквила де Коакабана, Пелечуко, Сучес, Ула Ула
Гвалберто Вилароел Сан Педро де Курахуара Сан Педро де Курахуара Чилахуала, Кончари, Герман Буч, Халсури, Ханко Марка, Педро Доминго Мурило, Пуерто Капитан Кастрило, Рио Мулато Кари, Сан Педро де Курахуара, Вила Мајквири, Валдо Баливијан
Папел Пампа Кајла Чуро, Сирка Крусани, Едуардо Абароа, Моле Бамба, Паколо, Папел Пампа, Ривера Алта, Сан Фелипе де Чала, Унопата
Чакарила Чакарила, Пуерто Арома, Роса Пата
Ингави Вијача Тихуанаку Хуакулани, Пилапи Сан Агустин, Санта Роса де Тарако, Тарако, Тихуанаку
Вијача Агваламаја, Кала Тупак Катари, Чакома Ирпа Гранде, Чама, Чункакора де Мачака, Кончакало де Мачака, Квипа Еспања де Мачака, Генерал Хосе Баливијан, Ичураја Гранде, Ирпума Ирпа Гранде, Хесус де Мачака, Конко де Ана де Мачака, Лаквинамаја, Маури, Мехилонед де Мачака, Назакара, Сан Амдрес де Мачака, Санта Ана де Мачака, Санто Доминго де Мачака, Сомбра Пата, Вијача, Вила Артасиви де Мачака, Вила Асунсион де Мачака, Вила Пусума Алто Мачака, Вила Ремедиос, Вила Сантјаго де Чакома.
Гвакви Гвакви
Десаквадеро Десаквадеро, Сан Хуан де Хуанколо
Инквисиви Инквисиви Инквисиви Аркопонго, Капињата, Кавари, Едуардо Абароа, Ескола, Инквисиви, Покуско, Сигвас
Кахуата Кахуата, Сирквата, Хваритоло, Сури
Колквири Калујо, Колквири, Корири, Хвајламарка, Ланза, Паука, Вила Ханкакота, Ујуни
Ичока Франц Тамајо, Генерал Комачо, Герман Буч, Гвалберто Вилароел, Ичока, Лурухуата, Вила Сан Антонио Сирарани
Ликома Пампа Чарапаши, Ликома
Квиме Чокетанга, Фигвероа, Хуања Кота, Квиме
Хосе Мануел Пандо Сантјаго де Мачака Сантјаго де Мачака Баутиста Саведра, Беренгвела, Ексалтасион, Генерал Хосе Баливијан, Сантјаго де Хаури Пухио, Сантјаго де Мачака
Катакора Катакора, Паирумани Гранде, Похо Пахчири, Тола Колу
Ларекаха Сората Сората Анкома, Чучулаја, Гвачала, Обиспо Боске, Сан Антониот де Милипаја, Сората, Јани
Комбаја Комбаја, Сан Педро де Сорехаја
Гванај Гванај, Сан Хуан де Чалана, Санта Роса
Мапири Мапири
Квиабаја Квиабаја
Такакома Ананеа, Чумиса, Колабамба, Консата, Такакома,
Теопонте Теопонте
Типуани Каргварани, Котапампа, Паниагва, Типуани
Лоајза Лурибај Лурибај Анчалани, Едуардо Абароа Колири, Лурибај, Порома, Порвенир, Таукараси
Сапахаки Каракато, Мурухута, Сапахаки
Каирома Асиенто Арака, Каирома, Кераја, Саја, Тиендо Пата
Јако Кашата, Чалома, Чукамарка, Липи Липи, Таблачака, Умалако, Вила Пучуни, Јако
Мала Коке, Мала, Родео
Лос Андес Пукарани Пукарани Катави, Чохасиви, Кохана, Лакаја, Патаманта, Пукарани, Вила Асенсион де Чипамаја, Вила Иквијака, Вила Пабон де Чаирпата, Вила Росарио де Корапата, Вила Вилаке
Баталас Баталас, Хуанкане, Кархуиса, Керани, Пењас, Вила Асунсион Тукиа, Вила Хуан де Чачакомани, Вила Ремедиос де Каласаја
Лаха Кола Кола, Курва Пукара, Лаха, Сан Хуан Росарио, Тамбило, Вила Сан Хуан де Сататотора
Пуерто Перес Ајгачи, Каскачи, Пуерто Перес, Сурики
Манко Капак Копакабана Копакабана Копакабана, Лока, Зампаја
Сан Педро де Тиквина Калата де Сан Мартин, Сан Пабло де Тиквина, Сан Педро де Тиквина, Сантјаго де Охе, Вила Амакари
Тито Јупанки Тито Јупанки
Муњекас Чума Чума Чахлаја, Чума, Лукисани, Сококони, Тимуси, Туилуни
Ајата Ајапата, Камата
Аукапата Аукапата, Пусилани
Нор Јунгас Короико Короико Короико, Мурурата, Паколо
Корипата Арапата, Корипата, Милухуаја
Омасујос Ачакачи Ачакачи Ачакачи, Ахлата Гранде, Чуа Кокани, Чуависалаја, Копанкара, Франц Тамајо, Хуарина, Хуатахата, Ханко Амаја, Калаке, Сантјаго де Хуата, Сонкачи, Вила Асунсион де Корпапуто, Варисата
Анкораимес Анкораимес, Кахијата, Чехе Пампа, Чохњапата-Чињаха, Соталаја, Вила Макамака
Пакахес Коро Коро Коро Коро Каквингора, Коро Коро, Ханко Марка Сирпа, Хајума Лалагва, Хосе Мануел Пандо, Муро Пилар Мхилонес, Порвенир де Квилома, Росапата Хуанкарама, Топохоко, Вила Ексалтасион де Енеквела
Каквијавири Ачири, Антаквири, Каквијавири, Чохњапампа де Вичаја, Хихуакута, Касилунка, Лаура Локо Локо, Тинкачи, Вичаја, Вила Анта, Вила Чокороси
Калакото Аудиенсија, Калакото, Караколо, Чалујо, Генерал Камачо, Генерал Камперо, Лагуна Бланка, Маш Толедо, Окоруро, Плаја Верде, Росарио, Улома, Вила Кондор Иквиња
Команче Команче, Генерал Хосе Баливијан, Роса Пата Тули, Токопила Кантујо
Чарања Чарања, Чинокави, Едуардо Абароа, Генерал Перес, Ладислао Кабрера, Рио Бланко
Вадо Баливијан Валдо Баливијан
Сантјаго де Калапа Калтека, Ромеро Пампа, Сан Франциско де Јарибај, Сантјаго де Калапа, Вила Пучуни
Назакара де Пакахес Назакара де Пакахес
Мурило Палка Ла Пас Ла Пас, Сонго
Палка Кочони, Палка, Килихуаја
Мекапака Чанка, Колана, Мекапака, Сантјаго де Колана
Ачокала Ачокала, Асунта Квилвири, Вила Консепсион
Ел Алто Ел Алто
Суд Јунгас Чулумани Чулумани Чирка, Чулумани, Хуанкане, Окобаја, Вила Асунта
Ла Асунта Калисака, Чамака, Чарија, Колопампа Гранде, Котопаја, Хвајабал, Ла Асунта, Ла Калзада, Лас Мерседес, Порторико, Сан Хосе, Вила Бариентос, Јанамајо
Палос Бланкос Палос Бланкос
Irupana Чикалома, Ирупана, Ламбате, Лаза, Така, Викторио Ланза
Јанакачи Вила Аспијазу, Јанакачи

Оруро

уреди
Департман Покраини Главен град Општини Кантони
Оруро 16 покраини Оруро 34 општини 160 кантони
Атахуалпа Сабаја Сабаја Алароко, Бела Виста, Кахуана, Крус де Хуајлас, Хуло, Негрилос, Пакариза, Пагадор, Парахаја, Писига Боливар Сукре, Квеа Квеани, Сабаја, Сакабаја, Сан Антонио де Питаколо, Тунапе, Вила Росарио, Вила Виталина
Чипаја Ајпарави, Чипаја, Веструлани
Коипаса Коипаса
Карангас Корке Корке Каракота, Копакабана, Корке, Ханкокала, Лака Лака Квита Квита, Опоквери, Пајоко, Помата Аите, Сан Антонио де Аркала, Сан Хосе де Кала, Сан Педро де Хвајлоко, Вила Есперанца, Вила Тарукачи
Чокекота Асунсион Лака Лака, Чокекота
Серкадо Оруро Оруро 9 де Абрил (Тола Палка), Хвајња Пасто Гранде, Ирума, Лекепалка, Оруро, Парија, Соракачи, Тениенте Булаин
Караколо Караколо, Кемала, Лахма, Ла Хоја, Силота, Силота Белен, Вилакара
Ел Чоро Чалаколо, Крукеро Белен, Ел Чоро, Ранчо Гранде, Сан Фелипе де Чаитави
Едуардо Авароа Чалапата Чалапата Анкакато, Чалапата, Култа, Хуанкане
Сантуарио де Квилакас Сантуарио де Квилакас, Севарујо, Сорага
Ладислао Кабрера Салинас де Гарси Мендоса Салинас де Гарси Мендоса Арома, Чалакота, Консепсион де Белен, Хирира, Салинас де Гарси Мендоса, Сан Мартин, Укумаси, Вила Есперанца
Пампа Аулагас Бенгал Винто, Ичалула, Пампа Аулагас
Литорал Хуачакала Хуачакала Хуачакала
Есмералда Белен, Есмералда, Пена Пенани, Ромеро Пампа
Крус де Мачакамарка Крус де Мачамарка, Флорида, Хуајлас
Ескара Ескара, Пајрумани дел Литорал
Јунгујо дел Литорал Јунгујо
Нор Карангас Хуајламарка Хуајламарка Белен де Чокекота, Бела Виста, Чохнахума, Чукичамби, Хуајламарка, Ланквера, Пуерто Некета, Сам Мигел, Тунупа
Панталеон Даленсе Хуануни Хуануни Бомбо, Катарикахуа, Хуалатири, Хуануни, Морококала, Негро Пабелон
Мачакамарка Мачакамарка, Висенте Аскарунз
Попо Попо Попо Корипата, Попо, Вента и Медиа
Пасња Авикаја, Пасња, Пењас, Тоторал, Урмири
Антеквера Антеквера, Чалгвамају, Тутуни
Пуерто де Мехилонес Ла Ривера Ла Ривера Ла Ривера
Тодос Сантос Тодос Сантос
Карангас Карангас
Сахама Курахуара де Карангасs Курахуара де Карангас Карипе, Курахуара де Карангас, Лагуна, Сахама
Турко Чачакомани, Косапата, Турко
Сан Педро де Тотора Тотора Тотора Калазаја, Чохна Кота, Крусеро, Култа, Хваканапи, Марквириви, Тотора
Саукари Толедо Толедо Катујо, Чала Крус, Чалавито, Чокараси, Чукина, Колпахума, Кулури, Кари Кари, Саукари, Толедо, Унтави
Себастијан Пагадор Сантјаго де Хуари Сантјаго де Хуари Белен, Каико Боливар, Кастила Хума, Кондо „C“, Кондо „К“, Гвадалупе, Лагунилас, Локумпаја, Сантјаго де Хуари, Урмири, Вичах Лупе
Суд Карангас Андамарка Андамарка Андамарка, Едуардо Авароа, Оринока
Белен де Андамарка Белен де Андамарка, Крус Хуајламарка, Реал Мачакамарка, Калама Хуајламарка
Томас Барон Еукалиптус Еукалиптус Еукалиптус

Пандо

уреди
Департман Покраини Главен град Општини Кантони
Пандо 5 покраини Кобиха 15 општини 32 кантони
Абуна Санта Роса дел Абуна Санта Роса дел Абуна Накебе, Тедузара
Хумаита Ингави, Такна
Федерико Роман Нуева Есперанца Нуева Есперамца Нуева Есперанца, Рио Негро
Вила Нуева Вила Нуева, Персеверансија
Сантос Меркадо Еурека, Мукурипи
Мадре де Диос Пуерто Гонсало Морено Пуерто Гонсало Морено Агва Дулсе, Тринидад
Сан Лоренцо Чорилос, Ексалтасион, Форталеза
Ел Сена Асунсуон, Боливар
Манурипи Пуерто Рико Пуерто Рико Конквиста,Ел Кармен, Викторија
Филаделфија Аројо Гранде, Сан Мигелито, Чиве
Сан Педро Маравила, Сан Пабло
Николас Суарез Кобиха Кобиха Санта Крус де Кобиха
Порвенир Кампо Ана, Сан Луис
Бела Флор Костарика, Мерсиер
Болпебра Чапакура, Мукден

Потоси

уреди
Департман Покраини Главен град Општини Кантони
Потоси 16 покраини Потоси 38 општини 238 кантони
Алонсо де Ибањез Сакака Сакака Колома, Сакака, Вила Сирка
Карипују Карипују, Чалвири, Чаикури, Чохла, Котона, Хуанакома, Ханко Ханко, Хунтави
Антониот Квихаро Ујуни Ујуни Чакала, Корома, Хуанчака, Пулакајо, Ујуни
Томаве Апачета, Каласаја, Опоко, Сан Франциско де Тарана, Такора, Тикатика, Толапампа, Томаве, Убина, Вилујо, Јура
Порко Чуркита, Кондорири, Карма, Порко
Бернардино Билбао Арампампа Акасио Акасио, Такони де Каине
Арампампа Арампампа, Чарка Маркави, Хуајкури, Хумависта, Парарани, Сантјаго, Саркури, Моле Вилке
Чаркас Сан Педро де Буена Виста Сан педро де Буена Виста Ескенкачи, Микани, Москари, Сан Маркос, Сан Педро, Торакари
Торо торо Анахуани, Караси, Хуло Гранде, Тамба Каса, Торо Торо, Јамбата
Чајанта Колкечака Колкечака Ајома, Колкечака, Мача, Росарио, Суруми
Равело Антора, Хуајкома, Питантота, Равело, Томојо, Торока
Покоата Кампаја, Чајала, Покоата, Квесем Пуко, Сан Хуан де Ароспата, Сан Мигел де Кари, Сенахо, Такарани, Томујо
Окури Чаирапата, Марагва, Маркома, Окури
Корнелио Саведра Бетанзос Бетанзос Бетанзос, Миларес, Отујо, Поко Поко, Потобамба, Квивинча, Сипоро, Текоја, Туеро Турео, Вила ел Кармен
Такобамба Анкома, Колави, Мачакамрака, Родео Родео, Такобамба, Јавакари
Чаки Чаки, Коипаси
Даниел Кампос Лика Лика Кахуана, Канквела, Чакома, Лика, Палаја, Сан Пабло де Напа, Трес Крусес
Тахуа Ајке, Какома, Какена, Коквеза, Тахуа, Јонза
Енрике Балдивиесо Сан Агустин Сан Агустин Алота, Серо Гордо, Сан Агустин, Тодос Сантос
Хосе Марија Линарес Пуна Пуна Белен, Дуразнос, Ескири, Герман Бусч, Инчаси, Микулпаја, Отави, Пакаси, Пуна, Сепултурас, Туручипа, Вилакаја
Каиза „Д“ Каиза „Д“, Кучо Ингенио, Ла Лава, Панакоче, Туктапари
Модесто Омисте Вилазон Вилазон Берке, Касира, Чагва, Чипихуајко, Мохо, Мораја, Сагнасти, Салитре, Сан Педро де Сокоча, Саркари, Сокоча, Вилазон, Јурума
Нор Чичас Котагаита Котагаита Карлос Мединачели, Кера Колорадо, Чати, Корнака, Котагаита, Ел Манзанал, Ла Карета, Лајтапи, Пампа Гранде, Квечисла, Морморке, Рамадас, Рио Бланко, Саграриа, Торопалка, Тумусла, Вале Хермосо, Вичакла, Вила Консепсион
Витичи Ара, Калча, Витили, Јависла
Нор Липез Колча „К“ Колча „К“ Атулча, Чувика, Калча „К“, Кокани, Колча „К“, Хулака, Лавика, Рио Гранде, Сан Кристобал, Сан Хуан, Сантјаго, Сантјаго де Агенча, Соникера
Сан Педро де Квемес Кана, Чигвана, Паханча, Пелкоја, Сан Педро де Квемес
Рафаел Бустило Унсија Унсија Унсија, Кала Кала, Чукиута
Лалагва Лалагва, Хачохо
Чајанта Амајапампа, Ајмаја, Чајанта, Чиута Кала Кала, Коатака, Ирупата, Нуева Колча, Панакачи, Рио Верде
Сур Чичас Тупиза Тупиза Чилко, Консепсион, Есморака, Оплока, Оро Ингенио, Квириза, Руфино Караско, Соракаја, Суипача, Талина, Тупиза, Вила Пачеко
Аточа Аточа, Чокаја, Чоролке Виехо, Гвадалупе, Португалете, Сан Висенте, Такмари
Сур Липез Сан Пабло де Липез Сан Пабло де Липез Кветена Гранде, Сан Антонио де Липез, Сан Пабло де Липез
Сан Антонио де Есморуко Гвадалупе, Сан Антонио де Есморуко
Мохинете Бонете Палка, Каса Гранде, Ла Сиенега, Мохинете, Пуебло Виехо
Томас Фриас Потоси Потоси Чулчукани, Хуари Хуари, Потоси, Тарапаја
Тингвипаја Антура, Тингвипаја
Јокала Салинас де Јокала, Санта Лусиа, Јокала
Урмири Кахуајо, Урмири

Санта Крус

уреди
Департман Покраини Главен град Општини Кантони
Санта Крус 15 покраини Санта Крус 51 општини 147 кантони
Андес Ибањез Санта Крус Санта Крус Санта Крус, Монтерио Хојос, Палмар дел Ораторио, Паурито
Ла гвардија Ла Гвардија, Km.12, Ел Кармен, Педро Лоренцо, Сан Хосе, Пехи
Ел Торно Ел Торно, Хорочито, Ла Ангостура, Лимонсито
Котока Котока, Пуеро Паилас
Поронго Ајакучо, Тервинто
Ангел Сандовал Сан Матијас Сан Матијас Ла Гаиба, Лас Петас, Сан Матијас, Санто Коразон
Чикитос Сан Хосе де Чикитос Сан Хосе де Чикитос Сан Хосе, Сан Хуан
Паилон Канада Ларга, Керо Консепсион, Паилон, Позо дел Тигре, Трес Крусес
Роборе Роборе, Сантјаго
Кордилера Лагунилас Лагунилас Лагунилас, Акио
Камири Камири, Чорети
Чарагва Чарагва, Изозог, Парапети Гранде, Саипуру
Кабезас Абапо, Кабезас, Куриче, Ел Фило, Флорида, Пирај
Гвитиерез Гвитиерез, Ипита
Бојуибе Бојуибе, Ла Еле
Куево Куево
Флорида Самаипата Самаипата Самаипата, Сан Хуан дел Росарио
Пампа Гранде Матал, Пампа Гранде
Маирана Маирана
Квирусилас Квирусилас
Герман Бусч Пуерто Суарез Пуерто Суарез Пуерто Суарез
Пуерто Квихаро Пуерто Квихаро
Ел Кармен Риверо Торес Ел Кармен Риверо Торес
Гварајос Асенсион Асенсион де Гварајос
Ел Пуенте
Урубичи
Ичило Буена Виста Јапакани Јапакани
Сан Карлос Сан Карлос
Буена Виста Буена Виста, Санисидро, Сан Хавиер, Сан Мигел
Игнацио Варнес Варнес Варнес
Окинава
Хосе Мигел де Веласко Сан Игнацио де Веласко Сан Игнацио
Сан Мигел
Сан Рафаел
Мануел Марија Кабалеро Комарапа Комарапа
Саипина
Њуфло де Чавес Консепсион Консепсион
Сан Рамон
Сан Хавиер
Сан Антонио де Ломерио
Сан Хулијн
Обиспо Сантистеван Монтеро Montero Монтеро
Минерос Минерос
Грал. Саведра Грал. Саведра
Сара Портачело Портачело Ла Естрела, Портачело
Санта Роса Палометас, Санта Роса
Валегранде Валегранде Валегранде Алто Секо,Чако, Ел Бело, Гвадалупе, Каса Монте, Лома Ларга, Манкаилпа, Масикура, Наранхос, Пирајмири, Сан Гуан дел Тукумансило, Санта Ана, Санта Рисита, Ситанос, Темпорал, Валегранде
Моро Моро Абра ел Астилеро, Ањапанка, Арирума, Ла Лаха, Моро Моро
Пукара Пукара, Ла Хугвера
Пострер Вале Пострер Вале, Сан Хуан де ла Ладера, Тиера Нуовас
Тригал Агвада, Лагунилас, Мујурима, Тригал

Тариха

уреди
Департман Покраини Главен град Општини Кантони
Тариха 6 покраини Тариха 11 општини 79 кантони
Анисето Арке Падкаја Падкаја Камачо, Кањас, Чагваја, Ла Мерсед, Мекоја, Орозас, Падкаја, Рехара, Росилас, Сан Франциско, Таквара, Тариквија
Бермехо Арозалес, Бермехо, Кандадитос, Порселана
Бурнет Оконор Ентре Риос Ентре Риос Чимео, Чиквијака, Ентре Риос, Хвајко, Ипаквазу, Ла Куева, Нарваез, Салинас, Сан Диего, Суаруро, Тапурајо
Серкадо Тариха Тариха Алто Еспања, Хунакас, Лазарето, Сан Агустин, Сан Матео, Санта Ана, Тариха, Толомосо, Јесера
Еустакио Мендез Сан Лоренцо Сан Лоренцо Кахас, Калама, Ел Ранчо, Еркис, Ла Викторија, Леон Канча, Сан Лоренсито, Сан Лоренцо, Сан Педро де лас Пењас, Села Мендез, Томатас, Томатас Гранде
Ел Пуенте Каризал, Чајаза, Курки, Ел Пуенте, Хуармачи, Иркалаја, Искајачи, Паичо, Томајапо
Гран Чако Јакуиба Јакуиба Агвајренда, Каиза, Јакуиба
Виламонтес Виламонтес
Карапари Карапари, Итау, Саладило, Запатеро
Хосе Марија Авилес Уриондо Уриондо Чоклока, Хунтас, Уриондо
Јунчара Артеза, Белен, Буена Виста, Чуркис, Копакабана, Палки, Ноквера, Сан педро, Санта Крус де Азлока, Тохо, Јунчара

Извори

уреди

Поврзано

уреди