Општина Мешеишта

Општина Мешеишта
денес дел од Општина Дебрца


Општи податоци
Седиште Мешеишта
Демографија
Население 2.567 жит.
Населени места
Самоуправа
Контактни податоци

Општина Мешеишта била поранешна општина во Југозападна Македонија. Општината била создадена во 1996 година и престанала да постои според законот за територијална поделба на Македонија во 2004 година, кога заедно со поранешната Општина Белчишта и дел од територијата на Општина Охрид ја создале новата Општина Дебрца. Центар на општината било селото Мешеишта.

Населени местаУреди

Во Општина Мешеишта спаѓале следниве села: Волино, Горенци, Климештани, Мешеишта, Оровник и Требеништа.

ДемографијаУреди

Заедно со Општина Белчишта, Општина Мешеишта според пописот од 2002 година го има следниот состав на население:[1]

Статистички податоци кои се водат и одделно за Општина Мешеишта и Општина Белчишта според пописот од 2002 година, етничкиот состав е следен:

Националност Општина Мешеишта Општина Белчишта
Македонци 2.403 2.921
Албанци 153 0
Турци 2 0
Роми 0 0
Власи 1 0
Срби 2 6
Бошњаци 0 0
останати 6 13

ПоврзаноУреди


  1. „Попис на Македонија“ (PDF). Завод за статистика на Македонија. 2002. Архивирано од изворникот (PDF) на 17 ноември 2018. Посетено на 18 октомври 2014.