Обиди за атентат врз Адолф Хитлер

список на статии на Викимедија

Ова е список на документирани и извршени обиди за атентат врз германскиот фирер Адолф Хитлер.[1]

Собата за состаноци во штабот „Волчје дувло“ по Дваесеттојулската завера (1944)

Сите обиди се случиле во Третиот Рајх и се направени од страна на граѓани на Рајхот, освен кадешто е поинаку назначено.

  • Пред 1933: пред да дојде на власт, постоеле четири обиди за атентат, меѓу кои еден со отров во хотелот „Кајзерхоф“ (1930).
  • 1933: десет обиди, вклучувајќи еден од страна на непознато лице од СА во Оберзалцберг (Баварија) и друг од Лутеровата група во Кенигсберг.
Датум Место Атентатор
1934 Берлин Ремер, БепоБепо Ремер
1934 Берлин Милиус, ХелмутХелмут Милиус
1934 непознато непознат
1934 непознато непознат
1935 Берлин Марвицова група
1935 Берлин Штирмер, Паул ЈозефПаул Јозеф Штирмер
20 декември 1936 Нирнберг Хирш, ХелмутХелмут Хирш
1937 Берлин Томас, ЈозефЈозеф Томас
1937 Берлински спортски дворец непознато лице од СС
8 ноември 1939 Минхен („Биргернбреу“) Елзер, Јохан ГеоргЈохан Георг Елзер
1939 Берлин Корт, ЕрихЕрих Корт
1940 Париз, Франција Вицлебен, Ервин фонЕрвин фон Вицлебен
1941 Берлин Халем, Николаус фонНиколаус фон Халем
1941-1943 (неколку) Берлин Ремер, БепоБепо Ремер
1943 Валки, СССР Ланц, ХубертХуберт Ланц, Шпајдел, ХансХанс Шпајдел, Штрахвиц, Хијацинт фонХијацинт фон Штрахвиц
13 март 1943 Пребегнувајќи во Смоленск, СССР Тресков, Хенинг фонХенинг фон Тресков, Шлабрендорф, Фабијан фонФабијан фон Шлабрендорф
март 1943 Смоленск, СССР Кениг, ФридрихФридрих Кениг, Безелагер, Филип фонФилип фон Безелагер
21 март 1943 Цојгхаус“, Берлин Тресков, Хенинг фонХенинг фон Тресков, Шлабрендорф, Фабијан фонФабијан фон Шлабрендорф, Герсдорф, Рудолф Кристоф фонРудолф Кристоф фон Герсдорф
1943 Волчје дувло“, Источна Прусија непознат Полјак
1943 Берлин Герсдорф, Ридолф Кристоф фонРидолф Кристоф фон Герсдорф
16 ноември 1943 „Волчје дувло“, Источна Прусија Буше, Аксел фон демАксел фон дем Буше
јануари 1944 „Волчје дувло“, Источна Прусија Клајст-Шменцин, Евалд-Хајнрих фонЕвалд-Хајнрих фон Клајст-Шменцин
11 март 1944 Бергхоф, Баварија Брајтенбух, Еберхард фонЕберхард фон Брајтенбух
1944 (неколку) Берлин Штауфенберг, Клаус фонКлаус фон Штауфенберг
20 јули 1944 Волчје дувло, Источна Прусија Штауфенберг, Клаус фонКлаус фон Штауфенберг

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Christian Zentner, Friedemann Bedürftig. The Encyclopedia of the Third Reich, стр. 47-48. Macmillan, New York, 1991. ISBN 0028975022